Ο Ντμίτρι Κοβτούν, ένας από τους δύο Ρώσους πρώτην πράκτορες της KGB που κατηγορήθηκαν από τη Βρετανία ότι πραγματοποίησαν τη δηλητηρίαση το 2006, πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Λιτβινένκο, Βρετανός πολίτης και πρώην αξιωματικός της KGB που είχε γίνει σφοδρός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πέθανε λίγες εβδομάδες μετά το πράσινο τσάι με ραδιενεργό πολώνιο-210 που ήπιε στο ξενοδοχείο Millennium του Λονδίνου, όπου συνάντησε τον Κοβτούν και τον άλλο ύποπτο, τον Αντρέι Λουγκοβόι.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη της δηλητηριώδους ουσίας σε σημεία σε όλο το Λονδίνο όπου βρίσκονταν οι δύο άνδρες, όπως γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπλάνα και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άρσεναλ.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, ο Λιτβινένκο κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, αλλά το Κρεμλίνο αρνιόταν τον οποιοδήποτε ρόλο, όπως και οι Κοβτούν και Λουγκοβόι, που αρνήθηκαν ότι πραγματοποίησαν τη δηλητηρίαση. Μάλιστα, η Ρωσία αρνήθηκε να τους εκδώσει για να δικαστούν, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια απόφαση κόλαφο, την είχε καταστήσει υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση.

Ο Λουγκοβόι, ο οποίος είναι τώρα εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, φέρεται από τον Tass να λέει ότι θρηνεί για τον θάνατο ενός «στενού και πιστού φίλου».

newsit.gr

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook