Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Εζέρ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, αφού κρατήθηκε επί τρεις ημέρες στο πλαίσιο μίας έρευνας της τουρκικής αστυνομίας με στόχο τη σύλληψη υπόπτων για δεσμούς με κούρδους αυτονομιστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Εζέρ αφέθηκε ελεύθερος μαζί με έξι ακόμη ανθρώπους έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας, η οποία παρέπεμψε άλλους 41 υπόπτους σε δίκη και πρότεινε να τεθούν σε προσωρινή κράτηση.

Ο Εζέρ είχε συλληφθεί την Τρίτη στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μίας αστυνομικής επιχείρησης που διεξήχθη ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο πλαίσιο της έρευνας αυτή, από τους οποίους περισσότεροι από 20 είναι δημοσιογράφοι.

Στόχος της επιχείρησης ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, μία οργάνωση που ονομάζεται Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είχε ιδρυθεί το 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μιας ποινικής δίωξης του 2009, η οργάνωση είχε ιδρυθεί από το PKK, το 2005, με σκοπό την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού συστήματος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε εκφράσει την Τετάρτη στις τουρκικές αρχές «την έντονη ανησυχία του» για τη σύλληψη του Εζέρ.