Από το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις από του εθελοντές που συμμετέχουν στη δράση Open House που ήρθε και στα Χανιά. Αρκετός κόσμος εκδήλωσε ενδιαφέρον να επισκεφτεί τα 15 κτήρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που θα πραγματοποιηθούν οι ξεναγήσεις.

Λίγα λόγια για το Open House/ Chania pop up event

Πρόκειται για μια παράλληλη δράση του Open House που πραγματοποιείται πάνω από 10 χρόνια σε άλλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και φέτος έφτασε και στα Χανιά. Πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν από εθελοντές ξεναγούς σε 15 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Κυριακή και αύριο δεύτερα βάση συγκεκριμένου προγράμματος. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις χωρίς να χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει προηγουμένως κάποια αίτηση.

Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και με την υποστήριξη της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων.

Σε δηλώσεις σχετικά με την παρουσία του Open House στα Χανιά προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης. Ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι « υποδεχόμαστε με μεγάλο ενθουσιασμό στα Χανιά το Open House. Μια εκδήλωση που εδώ και χρόνια πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από την ξεχωριστή ομάδα του Open House Athena σήμερα και αύριο στα Χανιά θα ανοίξουν 15 μνημεία, χώροι κτήρια της πόλης. Είναι μια ευκαιρία για όσους θέλουν να τα γνωρίσουν από κοντά, να ενημερωθούν από τους πολύ καλά ενημερωμένους εθελοντές αλλά και τους αρχιτέκτονες ορισμένων κτηρίων από αυτά και για πρώτη φορά να τα δούμε καλά και να γνωρίσουμε το εσωτερικό τους. Η ξενάγηση αυτή δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από διαφορετικό σημείο παρά από την Δημοτική Αγορά των Χανίων».

Παράλληλα σε δηλώσεις προχώρησε και η Ελπίδα Σπύρου, αρχιτέκτων μηχανικός, η οποία είναι υπεύθυνη της διοργάνωσης Open House Chania pop up event. Η κ. Σπύρου ανέφερε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που το open house έρχεται σήμερα στα Χανιά μετά από 10 χρόνια όπου πραγματοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν σε 15 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Σήμερα ξεκινήσαμε από την δημοτική Αγορά και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει κτήρια σε όλη την πόλη με πλούσιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ιστορία. Παράλληλα η κ. Σπύρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία του Open house λέγοντας ότι «η δράση ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1992 στο Λονδίνο και έκτοτε έχει διαδοθεί σε περίπου 50 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλη διάκριση για την πόλη των Χανίων που μια διοργάνωση τέτοιου μεγέθους έρχεται στην πόλη. Τέλος η κ. Σπύρου ανέλυσε τον τρόπο που κάποιος μπορεί να συμμετάσχει στην δράση. Όπως ανέφερε «είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται κάποια αίτηση πιο πριν. Ο ενδιαφερόμενος αρκεί να μελετήσει το πρόγραμμα των ξεναγήσεων να δει ποιο κτήριο τον ενδιαφέρει και να πάει την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα μπροστά από το κτήριο ώστε να δημιουργηθεί το γκρουπ και να ξεκινήσει η ξενάγηση. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά».

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη πόλη των Χανίων θα το βρείτε εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook