Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Εκδικάστηκε σήμερα στο δικαστήριο Χανίων η υπόθεση της βάναυσης επίθεσης ενός 47χρονου εργολάβου στον 24χρονο εργαζόμενο του όταν του ζήτησε τα δεδουλευμένα του.

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον 47χρονο εργολάβο ο οποίο χτύπησε βάναυσα με αλυσίδα έναν 24χρονο εργάτη του, προκαλώντας του τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 25 μηνών με αναστολή υπό όρους. Ο εργολάβος πρέπει να εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα στο οικείο Α.Τ, να αποδώσει στο θύμα τα 270 ευρώ που ήταν τα δεδουλευμένα του, ενώ απαγορεύεται να τον πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.

Λίγο νωρίτερα καταπέλτης υπήρξε η εισαγγελέας στην αγόρευση της για τον 47χρονο προτείνοντας να ασκηθεί δίωξη στον κατηγορούμενο για οπλοχρησία – και όχι για οπλοκατοχή που ήταν η αρχική κατηγορία – και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομης βίας.

Η εισαγγελέας στην αγόρευση της δήλωσε πως με βάση όσα κατετέθηκαν αναγνωρίζει ότι συνέβη το περιστατικό που περιέγραψε ο 24χρονος αλλοδαπός και οι μάρτυρες και ότι ο κατηγορούμενος έπεφτε σε πολλές αντιφάσεις. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι με βάση όσα άκουσε προκύπτει ότι πράγματι ο 47χρονος κατηγορούμενος επιτέθηκε δυο φορές και χτύπησε τον 24χρονο. Τους ισχυρισμούς μάλιστα του μηνυτή ενισχύει το γεγονός ότι βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο στο όχημα του κατηγορούμενου μετά την πρώτη συμπλοκή μεταξύ τους. Παράλληλα όπως αναφέρει η εισαγγελέας από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο 24χρονος είχε πολύ μεγάλη ανάγκη από τα χρήματα και για αυτό τα ζητούσε επίμονα.

Η απολογία του 47χρονου κατηγορούμενου

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος περιέγραψε με δικός του ισχυρισμούς τι συνέβη την ημέρα που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Αρχικά ξεκίνησε λέγοντας ότι πράγματι ήταν στη εργασία του ο 24χρονος και όντως του χρωστούσε χρήματα. Ωστόσο όπως αναφέρει του χρωστούσε το χρηματικό ποσό των 170 ευρώ και όχι των 270 ευρώ που ισχυρίστηκε ο μηνυτής. Ο κατηγορούμενος τόνισε στην απολογία του ότι από την δουλειά τον σταμάτησε ο ίδιος καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος από τον τρόπο εργασίας του 24χρονου. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει στον 24χρονο στις εκκλήσεις που έκανε για να πάρει τα δεδουλευμένα του ότι και ο ίδιος περιμένει να πληρωθεί από μια εργασία και θα τον ξεπληρώσεις αμέσως μετά.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος πέρασε στην περιγραφή τον γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος είχε επαγγελματικό ραντεβού στην κεντρική πλατεία στη Κίσαμο την ημέρα εκείνη στις 8.30 το απόγευμα. Μπήκε σε ένα κατάστημα για να πραγματοποιήσει μια αγορά και τότε 6 7 άτομα άρχισαν να του φωνάζουν να τους δώσει τα χρήματα. Ο κατηγορούμενος όπως ανέφερε του είπε ότι εκείνη την στιγμή δεν είχε χρήματα μαζί του και τόνισε στο δικαστήριο ότι χρωστούσε σε μόνο ένα άτομο, τον μηνυτή, χρήματα. Μάλιστα όπως αναφέρει του είπαν ότι θα πάνε στην αστυνομία και εκείνος προσπάθησε να τους διαβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται καθώς θα τους δώσει τα χρήματα. Τότε, σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορούμενου κάποιος από τα 6 7 άτομα που τον είχαν πλησιάσει και ζητούσαν τα χρήματα μπαίνει στο όχημα του και παίρνει τα κλειδιά απειλώντας τον κατηγορούμενο ότι θα το κάψει.

Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια πρότεινε στον μηνυτή να του δώσει 200 ευρώ, ποσό όπως ισχυρίστηκε μεγαλύτερο από ότι χρωστούσε, ωστόσο ο 24χρονος αρνήθηκε τα χρήματα τονίζοντας ότι επιθυμεί όλο το ποσό (δηλαδή 270 ευρώ) αλλιώς θα απευθυνθεί στις αρχές. Μάλιστα ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι προσπαθούσε πολύ ώρα να πείσει τον 24χρονο.

Ο κατηγορούμενος συνεχίζοντας αναφέρει ότι έψαχνε τα κλειδιά του και ζητούσε επίμονα να του επιστραφούν, μάταια όμως και τότε αποφάσισε να πάει στην αστυνομία. Φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα όπως αναφέρει συνάντησε καθισμένο στα σκαλιά σε κακή κατάσταση, χωρίς παπούτσια και χτυπημένο τον 24χρονο. Όταν είδε τον 24χρονο σύμφωνα με την απολογία του , του ζήτησε ξανά το κλειδί. Τότε ο 24χρονος άρχισε να παίρνει τηλέφωνα από το κινητό του κατηγορούμενου, καθώς είχε χάσει το δικό του, προκειμένου να βρει το κλειδί του οχήματος.

Την επόμενη μέρα όπως αναφέρει ο 47χρονος μπαίνοντας στο όχημα του ανακαλύπτει ένα σπασμένο κινητό, που λίγο αργότερα ανακάλυψε καλώντας το ότι ανήκει στον 24χρονο και το φυλάει σε ένα χώρο στο όχημα του. Παράλληλα όπως ισχυρίστηκε ανακάλυψε και ράγισμα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κατηγορούμενος, όπως ισχυρίστηκε ξαναμίλησε με το άτομο που είχε πάρει τα κλειδιά του οχήματος του και του ξανά είπε να δώσει τα χρήματα που οφείλει και πως έγινε μήνυση εναντίον του. Τότε ο 47χρονος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει και εκείνος μήνυση και του δήλωσαν που συλλαμβάνεται.

Παράλληλα οι αρχές, όπως ισχυρίστηκε πραγματοποιήσαν έλεγχο στο όχημα του και ανακάλυψαν ένα μπαλτά, τον οποίο ο κατηγορούμενος με βάση τους ισχυρισμούς του χρησιμοποιούσε για οικιακές εργασίες και συγκεκριμένα να κόβει κρέας. Μάλιστα τόνισε ότι ο μπαλτάς είχε αγοραστεί την ίδια μέρα.

Κατά την διάρκεια της δίκης η πλευρά του θύματος παρουσίασε δυο αυτόπτες μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς τους 24χρονου. Οι δυο μάρτυρες ανέφεραν ότι ήταν μπροστά στο συμβάν άκουσαν τον 47χρονο να απειλεί τον 24χρονο και λίγο αργότερα είδαν τον είδαν να επιτίθεται με μια αλυσίδα στον 24χρονο. Και οι δυο μάρτυρες τόνισαν ότι δεν ήξεραν τον άτομο που πήρε από το όχημα του 47χρονου τα κλειδιά.

Το χρονικό του συμβάντος

Η δική ξεκίνησε και τον λόγο πήρε ο 24χρονος ο οποίος περιέγραψε τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

Όπως ανέφερε ο 24χρονος εργαζόταν για τον κατηγορούμενο για ένα χρονικό διάστημα περίπου 3 μηνών και πληρωνόταν με μεροκάματα. Ωστόσο για το χρονικό διάστημα αυτό ο κατηγορούμενος του χρωστούσε χρήματα, και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των 270 ευρώ. Ο μηνυτής ανέφερε πως ζητούσε επανειλημμένα τα χρήματα από τον κατηγορούμενο ωστόσο όπως αναφέρει του έλεγε δικαιολογίες και μετατεθείτε την πληρωμή άλλη μέρα.

Την ημέρα του συμβάντος ο μηνυτής είδε τον κατηγορούμενο στην πλατεία στο Καστέλι και τον πλησίασε μαζί με δυο ακόμα άτομα για να του ζητήσει για ακόμα μια φορά τα χρήματα όπως δήλωσε στο δικαστήριο. Τότε ο κατηγορούμενος του είπε ότι θα του δώσει τα χρήματα το Σάββατο. Στη συζήτηση αυτή ήταν παρών και κάποιος τρίτος, τον οποίο όπως ισχυρίστηκε ο μηνυτής δεν τον γνώριζε, και πήρε τα κλειδιά του οχήματος του κατηγορουμένου ώστε να τον εκβιάσει για να δώσει τα χρήματα στον 24χρονος.

Στη συνέχεια όπως δήλωσε ο 24χρονος έφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα μαζί με ένα φίλο του. Μετά από δυο ώρες ο 24χρονος και 47χρονος συναντήθηκαν ξανά τυχαία σε κάποιο στενό και τότε ο κατηγορούμενος άρχισε να τον χτυπάει με μια αλυσίδα. Τότε ο εργάτης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του άρχισε να τρέχει προς την αστυνομία.

Μετά από 10 λεπτά περίπου ο κατηγορούμενος και ενώ επέβαινε σε ένα μηχανάκι ξανά συναντήθηκε με τον εργάτη και του έκοψε τον δρόμο. Τότε ο εργάτης έχασε την ισορροπία του, έπεσε κάτω και ο κατηγορουμενός άρχισε να τον χτυπάει με αλυσίδα σε όλο το σώμα. Λίγο αργότερα τον παράτησε και έφυγε.

Ο εργάτης, όπως κατέθεσε, μετέβη τότε στο Αστυνομικό τμήμα Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο κέντρο υγείας της περιοχής για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και άρχισαν να ψάχνουν τον 47χρονο. Λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος, με βάση όσα απάντησε ο 24χρονος σε ερώτηση της εισαγγελίας πήγε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα για να αναζήτηση το κλειδί του οχήματος του και μάλιστα σύμφωνα με όσα είπε μίλησαν. Την επόμενη μέρα ο κατήγορος μεταβεί ξανά στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει την μήνυση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ζητήθηκε από την πλευρά του κατηγορούμενου να παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις αλυσίδες που κατασχέθηκαν ώστε να εξακριβωθεί εάν ο μηνυτής αναγνωρίζει την αλυσίδα που χρησιμοποιήθηκε. Η έδρα έδειξε φωτογραφείς από τις αλυσίδες που κατασχέθηκαν ωστόσο ο 24χρονος δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποια ως το αντικείμενο που δέχθηκε επίθεση.

Τέλος σε ερώτηση που δέχτηκε ο 24χρονος γιατί δεν πήρε τα χρήματα που του προσέφερε ο 47χρονος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «τι να κάνω τα λεφτά όταν παραλίγο να πεθάνω. Γιατί δεν μου τα έδωσε πριν φάω αυτό το ξύλο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook