Photo by DiamondRehab Thailand on Unsplash

Είναι ευρέως γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Από απώλεια μνήμης και παχυσαρκία μέχρι προβλήματα στο συκώτι, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Αυτό που δεν έχουν συνδέσει οι περισσότεροι άνθρωποι σχετικά με την υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι ο συσχετισμός της με την ανάπτυξη διάφορων τύπων καρκίνου.

Όταν το αλκοόλ διασπάται στο σώμα, μετατρέπεται σε μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ανωμαλίες στο DNA και στις πρωτεΐνες του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα. Επίσης, το αλκοόλ παράγει ελεύθερες ρίζες, επικίνδυνες ενώσεις δηλαδή που προκαλούν οξείδωση των κυττάρων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην μετάλλαξη υγιών κυττάρων σε καρκινικά. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι τύποι καρκίνου οι οποίοι προκαλούνται και από την υπερκατανάλωση αλκοόλ και ποια είναι τα συμπτώματά τους;    

Καρκίνος Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών, γι’ αυτό και πρέπει οι γυναίκες να μην αμελούν για κανένα λόγο την ετήσια μαστογραφία τους, όπως και την κλινική εξέταση των μαστών τους. Η αυτοεξέταση είναι επίσης πολύ σημαντική, γι’ αυτό και πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να ελέγχει το στήθος της για τυχόν ανωμαλίες.

Υπολογίζεται πως ο καρκίνος μαστού ευθύνεται για 27,5% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2020. Ο καρκίνος μαστού έχει συνδεθεί επανειλημμένως με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς σύμφωνα με μελέτες η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού περίπου 5% για μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά την εμμηνόπαυση.

Βασικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι ερυθρότητα, ο πόνος, η διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη, οι αλλαγές στο σχήμα ή στο μέγεθος του μαστού, η εισολκή του δέρματος στη θηλή και το εσωτερικό του μαστού και η έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή. Εάν η νόσος δε διαγνωστεί εγκαίρως και αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος, τότε συνήθως εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα όπως πόνος στα οστά, απώλεια βάρους, ναυτία, απώλεια όρεξης, ίκτερος, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία.

Καρκίνος Στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής αλλά και των διατροφικών συνηθειών της σύγχρονης εποχής. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συγκαταλέγεται μέσα στα πιθανά αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο στομάχι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος στομάχου εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών και επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.

Τα πιο βασικά συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι ο πόνος ή το αίσθημα καύσου στην κοιλιά, το αίσθημα δυσπεψίας, η αίσθηση πληρότητας, ακόμη και μετά από ένα μικρό γεύμα, η ναυτία, ο έμετος, η απώλεια όρεξης, η απώλεια βάρους, το πρήξιμο της κοιλιάς, η ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία, το αίμα σε εμετό και τα μαύρα κόπρανα.

Η πρόληψη σε αυτές τις καταστάσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και είναι επιτακτικής σημασίας ο προγραμματισμός τακτικού προληπτικού ελέγχου μέσω διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και κλινικής εξέτασης από τον εκάστοτε εξειδικευμένο ιατρό.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook