Τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, έχοντας προκαλέσει την εκδήλωση οργής από τον πληθυσμό υπό ανάπτυξη χωρών και διεθνή ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια νέα επισιτιστική κρίση για τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη.

Μπροστά σε αυτήν την κρίση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδίδει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ψήφισμα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και την Κομισιόν σε καλύτερη συνεργασία και στη λήψη απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επισιτιστικής ασφάλειας και της αστάθειας των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σπύρος Δανέλλης με γραπτή του δήλωση προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε τα εξής:

\”Οι σημερινές υψηλές τιμές έχουν για άλλους θετικό και για άλλους αρνητικό αποτέλεσμα. Ευνοούν για παράδειγμα παραγωγούς σιτηρών στην ΕΕ, αλλά όχι τους παραγωγούς ζωικών προϊόντων. Ευνοούν τις χώρες με διαθέσιμες προς εξαγωγή ποσότητες δημητριακών, αλλά οδηγούν σε αδιέξοδο και πείνα τον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές δημητριακών για τη διατροφή τους.

Μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ή και από παραγωγό σε παραγωγό. Κι αυτό, γιατί πίσω από κάθε κατηγορία χαμένων και κερδισμένων κρύβονται προβλήματα στη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας στην ΕΕ, κρύβεται η απειλή της κλιματικής αλλαγής στην επισιτιστική ασφάλεια, κρύβονται τα αδιέξοδα επιπολαιότητας και ασυνέπειας στις επιλογές για την παραγωγή, το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Η ΕΕ πρέπει να βρει ρεαλιστικές και ισορροπημένες λύσεις, αποτιμώντας τις συνθήκες με ψυχραιμία και σοβαρότητα, και έχοντας συναίσθηση του ρόλου της στις διεθνείς αγορές. Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ πρέπει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση\”.

Ο Σ. Δανέλλης συμπλήρωσε ότι τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου είναι πολλά και συχνά ξεφεύγουν από τα όρια ελέγχου της ΕΕ, γι αυτό και απαιτείται διεθνής συνεργασία για τη χάραξη μιας Διεθνούς Πολιτικής για την Επισιτιστική Ασφάλεια. Μεταξύ των αιτίων ανέφερε την αύξηση της ζήτησης τροφίμων που απορρέει από την αύξηση τόσο του πληθυσμού όσο και του εισοδήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες, την αλόγιστη στροφή της παραγωγής στα βιοκαύσιμα έναντι των τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, την κερδοσκοπία, τις απαγορεύσεις των εξαγωγών, την αποτυχία της διεθνούς βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία ανάπτυξής τους.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς της ΕΕ τόνισε ότι τα προβλήματα αδιαφάνειας στην αγροδιατροφική αλυσίδα εμποδίζουν την αποκομιδή οφέλους ακόμα και από τους παραγωγούς των δημητριακών, ενώ άλλοι παραγωγοί ζωικών προϊόντων βλέπουν το περιθώριο κέρδους τους να καταρρέει κάτω από την πίεση του αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Σε αυτά, τόνισε, ότι η νέα ΚΓΠ θα πρέπει να δώσει λύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook