Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου οι αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν 8 άτομα εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ελληνική καταγωγή και οι άλλοι τέσσερις είναι αλλοδαποί. Παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας.

Πως δρούσε η “συμμορία” τοκογλύφων

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της εγκληματικής ομάδας και ξετύλιξαν τον τρόπο δράση της ύστερα από έρευνες που διήρκησαν αρκετούς μήνες. Όπως διαπιστώθηκε η «συμμορία» δρούσε τα τελευταία τρία χρόνια σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, τα μέλη της ομάδας προχωρούσαν στην είσπραξη των χρημάτων με εκβιαστικά μέσα όπως με απειλές ακόμα και σε σημείο να απειλήσουν τις ζωές όσων τους χρώσταγαν. Μάλιστα τα θύματα τους φοβόντουσαν τόσο πολύ που δεν τους κατήγγελλαν.

Η « σπείρα» δάνειζε χρήματα με γραμμάτια ώστε να φαίνονται νόμιμοι οι δανεισμοί ενώ η αποπληρωμή γινόταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα, το μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της.

Τα μέλη της «συμμορίας» πέρα από το πλαίσιο της ομάδας λειτουργούσαν και αυτόνομα εξωθώντας τα θύματα τους σε διαδοχικό δανεισμό μέσα από το δικό τους δίκτυο για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα αρχικά τους χρέη. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους. Ωστόσο η ομάδα με αυτόν τον τρόπο είχε μια σταθερή ροή παράνομου χρήματος.

Ανακαλύφθηκαν 30 υποθέσεις τοκογλυφίας

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα περιπτώσεις δανεισμού ατόμων. Παράλληλα ανακαλύφθηκαν τεράστια ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να διακινούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων

Οι κατηγορούμενοι ξέπλεναν τα χρήματα με διάφορες μεθόδους είτε μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ είτε χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων. Παράλληλα μπορεί να έχτιζαν πολυτελή κατοικίες, να αγόραζαν οχημάτων ενοικίασης (βρέθηκαν πάνω από 30 τέτοια οχήματα) και να ίδρυαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Πως πραγματοποιήθηκε η σύλληψη

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι φερόμενοι ως δράστες και βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων οχήματα, μεγάλο χρηματικό ποσό, αναβολικές ουσίες καθώς και όπλα.

Αναλυτικά όσα βρέθηκαν

• Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ
• Δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
• Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
• Ποσότητα αναβολικών ουσιών
• Πιστόλι
• Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές
• Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook