foto ertnews.gr

Τελευταία ενημέρωση 22:10

Στον Εισαγγελέα Ηρακλείου προκειμένου να τους απαγγείλει κατηγορίες οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι οκτώ συλληφθέντες ως μέλη του κυκλώματος τοκογλυφίας που δρούσαν στην Κρήτη.

Ο Εισαγγελέας τους άσκησε διώξεις για κακουργήματα και ειδικότερα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν και ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Και οι οκτώ συνελήφθησαν την Παρασκευή μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ενώ στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα.

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της εγκληματικής ομάδας και ξετύλιξαν τον τρόπο δράση της ύστερα από έρευνες που διήρκησαν αρκετούς μήνες. Όπως διαπιστώθηκε η «συμμορία» δρούσε τα τελευταία τρία χρόνια σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

foto ertnews.gr

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, τα μέλη της ομάδας προχωρούσαν στην είσπραξη των χρημάτων με εκβιαστικά μέσα όπως με απειλές ακόμα και σε σημείο να απειλήσουν τις ζωές όσων τους χρώσταγαν. Μάλιστα τα θύματα τους φοβόντουσαν τόσο πολύ που δεν τους κατήγγελλαν.

Η « σπείρα» δάνειζε χρήματα με γραμμάτια ώστε να φαίνονται νόμιμοι οι δανεισμοί ενώ η αποπληρωμή γινόταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα, το μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της.

Τα μέλη της «συμμορίας» πέρα από το πλαίσιο της ομάδας λειτουργούσαν και αυτόνομα εξωθώντας τα θύματα τους σε διαδοχικό δανεισμό μέσα από το δικό τους δίκτυο για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα αρχικά τους χρέη. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους. Ωστόσο η ομάδα με αυτόν τον τρόπο είχε μια σταθερή ροή παράνομου χρήματος.

Ανακαλύφθηκαν 30 υποθέσεις τοκογλυφίας

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα περιπτώσεις δανεισμού ατόμων. Παράλληλα ανακαλύφθηκαν τεράστια ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να διακινούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων

Οι κατηγορούμενοι ξέπλεναν τα χρήματα με διάφορες μεθόδους είτε μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ είτε χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων. Παράλληλα μπορεί να έχτιζαν πολυτελή κατοικίες, να αγόραζαν οχημάτων ενοικίασης (βρέθηκαν πάνω από 30 τέτοια οχήματα) και να ίδρυαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook