Η πιστωτική γραμμή που άνοιξαν οι Ρώσοι για την Κύπρο και οικόπεδο 12 σώζουν φαινομενικά την παρτίδα για τις κυπριακές τραπεζικές μετοχές…

Οι δυο παραπάνω παράμετροι φαίνεται να είναι οι αιτίες για την άνοδο, αλλά μάλλον είναι οι αφορμές καθώς και οι δυο τράπεζες προετοιμάζονται για την ανακεφαλαίωση τους, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω νέων μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης, η Κύπρος έχει βρει ένα «κομμάτι» ανάπτυξης και για τα επόμενα χρόνια θα έχει κάτι θετικό να προεξοφλήσει, αντίθετα με την Ελλάδα που συνεχίζει να προεξοφλεί συνεχώς μόνο την….. μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στα συσσίτια.

Παγκοσμίως, άλλωστε και όπως έδειξε και η περίοδος μετά την κρίση του 2008- το αμερικανικό χρηματιστήριο χρησιμοποιήθηκε ως προεξοφλητικός μηχανισμός χωρίς ακόμα η οικονομία να έχει δώσει πραγματικά δείγματα ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη εβδομάδα, οι ανακοινώσεις της αμερικανικής Noble για τα κοιτάσματα αερίου πετρελαίου έδωσαν αέρα στις τραπεζικές μετοχές αφού η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει κερδίσει 20,7% ενώ η Marfin Popular 19,7% -παρόλο που το ίδιο διάστημα βρέθηκαν σε επιτήρηση από τον ελεγκτικό οίκο Fitch.

Ενώ λοιπόν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε αναταραχή πρόσφατα και από την προοπτική κρατικοποίησης του, τώρα οι ανακοινώσεις των Αμερικάνων, αλλά και το δάνειο των 2,5 δις. ευρώ από την Ρωσία αλλάζουν τα δεδομένα.

Βεβαίως, και οι δυο κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους- έτσι η άνοδος είναι δικαιολογημένη – ωστόσο αν υπολογίσει κανείς τα οφέλη της κυπριακής οικονομίας από το νέο τομέα ανάπτυξης θα δει ότι στο τέλος αυτά θα υπερσκελίσουν τις ζημίες από τις τοποθετήσεις των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.

Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ

Το κυπριακό ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί για τα επόμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα να έχουν διακριβωθεί οι θετικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στην οικονομία, η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από πολύ νωρίς στελέχη των τραπεζών τόνιζαν τις θετικές επιπτώσεις για τις δυο τράπεζες από το οικόπεδο 12, ωστόσο η αγορά στην Αθήνα δεν «ακούει» καθώς υπολόγιζε τις δυο τράπεζες μαζί με τις ελληνικές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook