Η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας Rai προχωρεί σε περικοπές 95 εκατομμυρίων ευρώ στο νέο προϋπολογισμό της από την 1η Ιανουαρίου του 2012 . «Πρόκειται για παρεμβάσεις εκτάκτου ανάγκης» δήλωσε η γενική διευθύντρια της Rai, Lorenza Lei.

Οι περικοπές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης ξεκινούν από τον αθλητικό τομέα: η Rai στο εξής θα μεταδίδει μόνον στιγμιότυπα των αγώνων ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας και κατά συνέπεια η ιστορική εκπομπή La Domenica Sportiva ("Αθλητική Κυριακή") θα πρέπει να ξεκινά 50 λεπτά αργότερα απ' ότι συνέβαινε έως τώρα, ενώ οι αθλητικές εκπομπές του καναλιού Rai Due πρόκειται, ουσιαστικά, να κλείσουν.

Η γενική διευθύντρια του ιταλικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού σκοπεύει να εξοικονομήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση μεγάλων ακινήτων σημαντικής αξίας και των εκτάσεων στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κεραίες και αναμεταδότες. Το 70% των εξωτερικών τηλεοπτικών λήψεων στο εξής θα ανατίθεται σε συνεργεία που θα συνάπτουν σύμβαση με την Rai και όχι σε εσωτερικούς οπερατέρ και ομάδες παραγωγής.

Το κανάλι Rai Italia (για τους απόδημους Ιταλούς) θα σταματήσει να παράγει εκπομπές και θα αναμεταδίδει μόνον τα προγράμματα των υπόλοιπων καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους ανταποκριτές στο εξωτερικό, θα πρέπει να ξενοικιάσουν τα γραφεία που διατηρούσαν έως τώρα και να στεγασθούν στα διάφορα ανά τον κόσμο γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Κλείνουν, μεταξύ των άλλων, τα γραφεία σε Νέο Δελχί, Πεκίνο και Ναϊρόμπι.

Πολλοί εργαζόμενοι της Rai διαδήλωσαν, τις περασμένες ημέρες, έξω από τα κεντρικά γραφεία της διεύθυνσης του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, στην Viale Mazzini της Ρώμης, με συνθήματα όπως «Η Rai αποδυναμώνεται, ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι ευχαριστεί και εμείς προσφέρουμε κοινωνικό έργο προς το συμφέρον των πολιτών».

Η γενική διευθύντρια Λορέντσα Λέι, επιμένει, όμως, στην νέα «στρατηγική ισχυρής εξυγίανσης» που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, περικοπές ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ και στον προϋπολογισμό του «ιστορικού» φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Σανρέμο.