Φωτογραφία από Cindy Parks από το Pixabay

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών & Διδασκόντων Ρεθύμνου ζητά από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να ανακαλέσει την απόφασή του για επιστροφή των χρημάτων υποτροφίας στην υποψήφια διδάκτορα.

Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:

«Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των υποψηφίων διδακτόρων αγωνίζεται για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της σε συνθήκες που δεν τιμούν ούτε το ελληνικό κράτος ούτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και σίγουρα δεν συνάδουν με τις επαναλαμβανόμενες μεγαλοστομίες περί στρατηγικών σχεδίων που θα αντιστρέψουν τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (το περίφημο «brain drain»). Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το μικρό ποσοστό αυτών που καταφέρνει να λάβει κάποια υποτροφία από το ΙΚΥ ή από το ΕΛΙΔΕΚ θεωρείται προνομιούχο. Στα τρομερά «προνόμια» αυτής της συνθήκης περιλαμβάνονται η ανασφάλιστη εργασία και η απαίτηση για την τήρηση ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων υπό την απειλή οικονομικής εξόντωσης.

Πρόσφατα το ΙΚΥ απαίτησε από συνάδελφο που αντιμετώπισε ανυπέρβλητα και τελείως έξω από τον έλεγχό της προβλήματα στην έρευνά της, την επιστροφή του συνόλου του ποσού που είχε λάβει ως «υποτροφία» τα προηγούμενα χρόνια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στη συναδέλφισσα και απαιτούμε από το ΙΚΥ να ανακαλέσει τη σχετική Πράξη Καταλογισμού. Διεκδικούμε, παράλληλα, τη συνολική αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, εκκινώντας από τη σύναψη κανονικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα επιτρέπουν την ασφάλιση των ερευνητών.

Τα χρονοδιαγράμματα που θέτει το ΙΚΥ, 36 μήνες για τα νέα και 16 μήνες για τα «ώριμα» διδακτορικά, προϋποθέτουν την αποκλειστική και εντατική ενασχόληση του υποτρόφου, μία ερευνητική διαδικασία στην οποία όλα θα εξελιχθούν ιδανικά αλλά και την άριστη συνεργασία και την αμέριστη κατανόηση όλων των εμπλεκομένων (τριμελής, επταμελής, τμήμα, κτλ.) ώστε όλες οι διαδικασίες να τρέξουν ταχύτατα καθώς το βασικό «παραδοτέο» της σύμβασης περιλαμβάνει όχι απλά την υποστήριξη αλλά και την ανακήρυξη του διδάκτορα. Στην πράξη, η όλη διαδικασία καταλήγει συχνά στον ευτελισμό της έρευνας και στην άρον-άρον ολοκλήρωση των διδακτορικών προκειμένου ο υποψήφιος να μην καταστραφεί οικονομικά καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ΙΚΥ απαιτεί την επιστροφή ενός ποσού που πλησιάζει τα 30.000 ευρώ.

Στο τέλος του 2022 εκπνέει η προθεσμία ολοκλήρωσης του Β’ κύκλου του προγράμματος ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας». Παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση ενός χρόνου, αυτή δεν επαρκεί καθώς αρκετοί συνάδελφοι αντιμετώπισαν (και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) τεράστια προβλήματα στην διεξαγωγή της έρευνάς τους κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων στην προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν τις διατριβές τους και θα στηρίξουμε έμπρακτα τα αιτήματά τους.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook