Τα προσωρινά «μίνι» παγοδρόμια φυτρώνουν αυτές τις ημέρες σαν… μανιτάρια στη χώρα μας – το πατινάζ στον πάγο έχει άλλωστε γίνει άκρως δημοφιλές το τελευταίο διάστημα. Ειδικοί της βρετανικής Εταιρείας Θεραπευτών των Αθλητών υπενθυμίζουν πάντως σε όλους όσοι θέλουν να μεγαλουργήσουν επάνω στον πάγο, ότι το συγκεκριμένο άθλημα μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο.

Οι ειδήμονες προειδοποιούν ότι το «άτσαλο» πατινάζ στον πάγο μπορεί να συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς και καλούν όλους τους… αμύητους που βλέπουν μια βόλτα στο παγοδρόμιο ως το καλύτερο γιορτινό παιχνίδι να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Καλή προθέρμανση

Συνιστούν στο κοινό να κάνει τζόγκινγκ πριν την επαφή με τον πάγο προκειμένου να προθερμαίνεται και να αποφεύγει τους τραυματισμούς

Και ο πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Πρόληψης Ατυχημάτων καθηγητής Γκράχαμ Σμιθ ανέφερε στον δικτυακό τόπο του BBC ότι οι συχνές «τούμπες» επάνω στον πάγο μπορεί να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι πάντα. «Παρότι το πατινάζ στον πάγο είναι διασκεδαστικό κρύβει κινδύνους και για αυτόν τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, κυρίως από όσους δεν ασχολούνται τακτικά με το άθλημα, αλλά φορούν παγοπέδιλα μία ή δύο φορές τον χρόνο».

«Kλειδί» το σωστό πέσιμο

Ο καθηγητής Σμιθ τόνισε ότι το βασικότερο όλων είναι να ξέρουμε πώς να πέφτουμε στον πάγο. Συνέστησε σε περίπτωση πτώσης να μαζεύουμε τα χέρια κοντά στο σώμα μας και να αφήνουμε τον εαυτό μας να… κυλήσει αντί να βάζουμε το χέρι στον πάγο για να σταματήσουμε την πτώση. Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή η λανθασμένη τακτική μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του χεριού ή και σε σοβαρό τραυματισμό του από τις λάμες των παγοπέδιλων των άλλων παγοδρόμων.

Από την πλευρά του ο Πίτερ Κόρναλ, επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στη Βασιλική Εταιρεία Πρόληψης Ατυχημάτων συμβούλευσε όσους θα επισκεφθούν παγοδρόμια να το κάνουν με… πλήρη εξοπλισμό. «Είναι βασικό να φορούν γάντια και οποιοδήποτε άλλο προστατευτικό τους δοθεί από τους υπευθύνους του παγοδρομίου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δένουν καλά τα κορδόνια στα παγοπέδιλά τους». Τέλος ο δρ Κόρναλ τόνισε ότι οι επίδοξοι παγοδρόμοι δεν πρέπει να υπερτιμούν τις δυνατότητές τους: «Μην πιστέψετε ότι χωρίς να γνωρίζετε πατινάζ θα μπορείτε να κάνετε αυτά που βλέπετε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς»!

(Το Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook