Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν περισσότερα από 80 αυτοκίνητα με «πειραγμένα» χιλιόμετρα, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν κερδίσει πάνω από 550.000 ευρώ.

Βήμα – βήμα ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Ένας 57χρονος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατόπιν εντολών από 35χρονο που είχε μαζί με την 36χρονη σύζυγό του επιχείρηση εμπορίας οχημάτων, καθώς και από 37χρονο, ιδιοκτήτη συνεργείου-φανοποιείου οχημάτων, εντόπιζε και αγόραζε αυτοκίνητα μη εμπορεύσιμα, λόγω πολλών χιλιομέτρων και φθορών, με έκδοση τιμολογίου μικρότερης αξίας από την αγορά τους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιούσαν την εισαγωγή τους, μέσω συγκεκριμένης μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας 65χρονου, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο οδηγό, ηλικίας 31 ετών.

Ο οδηγός, κατά την παράδοση των αυτοκινήτων και των εγγράφων αγοραπωλησίας τους, παραλάμβανε μετρητά χρήματα, ως μέρος της αμοιβής της μεταφορικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπα καταβάλλονταν με τους νόμιμους τρόπους, αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Επιπλέον, ο 31χρονος παραλάμβανε και χρήματα ως αμοιβή για τον 57χρονο, που ήταν υπεύθυνος για την αγορά των οχημάτων από το εξωτερικό, τα οποία και απέκρυπτε στο όχημα μεταφοράς, προκειμένου να του τα παραδώσει.

Στη συνέχεια, 58χρονος εκτελωνιστής, κατά την εισαγωγή των οχημάτων, όποτε χρειαζόταν, παραποιούσε τα έγγραφα που συνόδευαν κάθε εισαγόμενο όχημα, προσκομίζοντας παράλληλα και φόρμα υπολογισμού αξιών του κάθε οχήματος, αναγράφοντας ψευδώς μειωμένο αριθμό χιλιομέτρων, προκειμένου να πωληθεί πιο ακριβά.

Ακολούθως, 50χρονος, ιδιόκτητης συνεργείου οχημάτων στην Αττική, πείραζε τα χιλιόμετρα των οχημάτων, ενώ ο 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου στην Καλαμάτα αναλάμβανε την επισκευή τους.

Έπειτα, δρούσε 40χρονος, ο οποίος, προκειμένου να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας, αναλάμβανε να συμπληρώσει και να παραδώσει τον πλήρη φάκελο κάθε οχήματος στην αρμόδια υπηρεσία, παραποιώντας ή συντάσσοντας πολλές φορές ψεύτικο τιμολόγιο πώλησης, μεγιστοποιώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, το παράνομο οικονομικό όφελος για κάθε όχημα.

Ακόμη, 66χρονος, ιδιοκτήτης μάντρας οχημάτων, τοποθετούσε μεγάλο μέρος των οχημάτων στην επιχείρησή του, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερα η πώλησή τους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας 46χρονος.

Τουλάχιστον 108 εισαγωγές οχημάτων

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση προέβη τουλάχιστον σε 108 περιπτώσεις εισαγωγής και εμπορίας οχημάτων, ενώ βρέθηκαν 80 οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκαν 17.450 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις του 66χρονου και του 37χρονου βρέθηκαν 8 οχήματα, που, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν σκοπό να τα πουλήσουν με μειωμένα χιλιόμετρα.

Τέλος, σε έρευνα στην επιχείρηση του 50χρονου βρέθηκαν μηχανήματα ηλεκτρονικής παρέμβασης στον εγκέφαλο των οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μείωση των χιλιομέτρων.

Για αυτές τις υποθέσεις κατηγορούνται 11 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, απάτης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίησης εσόδων και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook