Έπεσε η αυλαία της δίκης για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους με τις συνολικές ποινές που επιβλήθηκαν, κατά περίπτωση, σχεδόν σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι να ξεπερνούν τα έξι χρόνια, εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αφού αναγνώρισε σε όλους τους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επέβαλε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης. Επίσης, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 14 μηνών σε ακόμη τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσα στους και ο έτερος αντιπεριφερειάρχης που κρίθηκε ένοχος ενώ σε 4 χρόνια και 22 μήνες καταδικάστηκε η πρώην Δήμαρχος Μάνδρας. Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν 11 σωματικές βλάβες από αμέλεια ενώ, σύμφωνα με την απόφαση, με βάση τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που είχε ο καθένας, άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για 18 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και άλλοι για 25.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία έκρινε ενόχους τους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες ,την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων ενώ κρίθηκαν, ομόφωνα, αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε αθώους την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία σήμερα ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα, και ακόμη 12 κατηγορούμενους.

Οι δικαστές, ομόφωνα, αθώωσαν τους δεκατρείς κατηγορουμένους για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που αντιμετώπιζαν. Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου,τους τότε δημάρχους Μεγάρων και Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων. Επιπλέον, οι δικαστές κήρυξαν, ομόφωνα, αθώα τη Ρένα Δούρου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία, για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook