Όλοι έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι μπορεί να κάνει ένα σπίτι ή ένα επαγγελματικό χώρο άνετο και ιδιαίτερο. Εδώ, ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο καθώς βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της καλής ψυχολογίας.  Ένας σωστά φωτιζόμενος χώρος αναδεικνύει και υποστηρίζει κάθε διακοσμητική πρόταση και τάση κατά περίπτωση. Αυτό είναι που καθιστά τον σωστό εσωτερικό φωτισμό τόσο σημαντικό .

Οι απαιτήσεις φωτισμού ενός εξωτερικού χώρου σε σχέση με έναν εσωτερικό, είναι εντελώς διαφορετικές. Υπάρχουν ανάλογα με τη χρήση του χώρου κοινές παράμετροι,  όπως η σωστή κατανομή του φωτισμού, ωστόσο δεδομένου ότι στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει δομημένο περιβάλλον, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία. Ο σκοπός είναι αφενός να έχουμε ένα επαρκή  φωτισμό  και αφετέρου  να αναδεικνύονται και να τονίζονται μέσω του φωτισμού αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου. Τα φωτιστικά πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της όψης ενός κτηρίου και δεν έχουν μόνο χρηστική αξία.

Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί . Επιλέγουμε φωτιστικά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου για πρακτικούς  αλλά και για αισθητικούς  λόγους ώστε να δημιουργήσουμε την τέλεια ατμόσφαιρα .

Ανάλογη σημασία και πολύ σημαντική έχει και η σωστή απόχρωση φωτός που θα επιλέξουμε. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε ένα κλασικό ή νεοκλασικό κτίριο, με την ανάλογη επίπλωση και διακόσμηση, διαφορετικά ένα μοντέρνο μινιμαλιστικό χώρο. Πολλές φορές μπορούμε και τολμάμε να χρησιμοποιήσουμε και δυο διαφορετικές αποχρώσεις φωτός δίνοντας  ένα πιο εκκεντρικό και τολμηρό αποτέλεσμα.

Εξίσου σημαντική είναι και η θέση στην οποία  θα τοποθετηθούν τα φωτά είτε είναι επιτοίχια είτε κρεμαστά. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε δέσμες αρχιτεκτονικού φωτισμού  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος και στο σημείο που θα τοποθετήσουμε το κάθε φωτιστικό. Επίσης αν θέλουμε ο εσωτερικός μας  χώρος να αποκτήσει ένα κεντρικό θέμα, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της θέσης  του φωτιστικού και πόσο χαμηλά θα θελήσουμε να το κατεβάσουμε (πχ πάνω από μια τραπεζαρία ή καθιστικό ). Η σωστή θέση θα δώσει την ανάλογη έμφαση και θα αναδείξει τον χώρο και την επίπλωση στο σημείο εκείνο που επιθυμούμε. 

Απαιτείται αρκετός χρόνος και προσπάθεια καθώς και εξειδικευμένες γνώσεις για τη σωστή επιλογή του εκάστοτε έργου.  Το σωστό είναι να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα φωτισμού τα οποία στελεχώνονται από ανθρώπους με σωστή κατάρτιση  και εμπειρία που μπορούν να μας καθοδηγήσουν κάνοντας μια σωστή μελέτη φωτισμού,  να μας ενημερώσουν για τις νέες τάσεις και τις νέες τεχνολογίες και να μας δώσουν τις σωστότερες λύσεις για ένα άρτιο αισθητικά και πρακτικά αποτέλεσμα.

Μαρία Διακουλάκη
Διακοσμήτρια – Υπεύθυνη φωτισμού ΣΕΗΛΧ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook