Ιπποκράτης Μανουδάκης Ιπποκράτης
Μανουδάκης

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις πολιτικού και κοινωνικού επιπέδου σε εθνικό επίπεδο. Αρκεί να μελετήσει κανείς με ποιο τρόπο εξελίσσονται οι πολιτικές διεργασίες σε τοπικό επίπεδο – στα Χανιά – για να διαμορφώσει και την μεγαλύτερη εικόνα. 

Αρχικά διαπιστώνουμε  στα τοπικά πολιτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ την παρουσία ίδιων ανθρώπων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με ιδιαίτερη ικανότητα προσαρμογής προς τον εκάστοτε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δημιουργούνται απορίες αν αποτελούσαν όργανα συσπείρωσης, σύνθεσης και έκφραση της τοπικής κοινωνίας.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Γιατί τότε αυτή η επιμονή της παρουσίας τους στα διάφορα κομματικά όργανα; Ίσως, να ανήκουν στους ρομαντικούς της πολιτικής, ίσως όμως να ανήκουν σε αυτούς που εξελίσσονται επαγγελματικά, υπηρεσιακά και οικονομικά μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Οι τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών οργάνων ανέδειξαν το βαθύ πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Με τοπικά αποτελέσματα τα οποία προήλθαν από μη διασφαλισμένες εκλογικές διαδικασίας (παραίτηση Λιονάκη – σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, οι ψηφίσαντες ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους) δεν δημιούργησαν το κλίμα ενότητας και συσπείρωσης της επόμενης ημέρας αλλά αντιθέτως διχασμό και απογοήτευση.

Ακόμη, δεν βοήθησε η εμφάνιση νέων στελεχών, που μέχρι πρότινος ήταν, όχι μόνο απόντες απ’ όλες τις δημοκρατικές μάχες, αλλά λειτουργούσαν ως πέμπτη φάλαγγα ή ώς σκλήρη εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και την Φώφη Γεννηματά. 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αυτή η νοοτροπία δεν έχει εξαλειφθεί με συνέπεια να εμφανίζονται ως ανανεωτές ενός πολιτικού λόγου που δεν πείθει. Αν και η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει το καινούργιο επιδοματικό μοντέλο της κυβέρνησης που παρέχει “γυαλιστερές χάντρες” στο λαό και όχι κοινωνικές λύσεις, υπάρχουν και κάποιοι ρομαντικοί που ασχολούνται ακόμα με τις τοπικές διεργασίες συγκρότησης των τοπικών οργάνων. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά θα υπάρξουν ως θεατές στην απαξίωση του δημοκρατικού χώρου.

Βέβαια, την κύρια ευθύνη έχει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτός πρώτος δημιούργησε το συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικού αμοραλισμού.

Ίδωμεν….  

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook