Ακόμα και 50 ευρώ μπορείτε να γλιτώσετε αν αλλάξετε τα τακάκια του αυτοκινήτου μόνοι σας. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά φυσικά απαιτεί υπομονή και σωστές κινήσεις.

Για να μπορέσετε να αντικαταστήσετε τα τακάκια, θα πρέπει πάνω από όλα, να αφαιρέσετε τον τροχό. Αυτό, όπως και η αλλαγή των ελαστικών, μπορεί να γίνει μόνο με ανύψωση του αυτοκινήτου. Μετέπειτα, γυρίστε τον τροχό προς την μεριά σας, ώστε να βλέπετε τη δαγκάνα και τα δύο τακάκια και ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.

Απαραίτητη ενέργεια, είναι η αφαίρεση της δαγκάνας. Αρχικά βγάλτε την ασφάλεια της δαγκάνας (με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού), δηλαδή το σιδεράκι που βλέπετε να ξεχωρίζει οπτικά από το υπόλοιπο σώμα των φρένων. Μετά ξεβιδώστε (συνήθως με κλειδί τύπου άλεν), τις βίδες σύνδεσης της δαγκάνας, ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί από το υπόλοιπο δισκόφρενο.

Tο σιδεράκι που βλέπετε να ξεχωρίζει οπτικά από το υπόλοιπο σώμα των φρένων είναι η ασφάλεια της δαγκάνας.


Αφού έχετε ξεβιδώσει τις βίδες συγκράτησης, εφαρμόστε ένα κατσαβίδι, ανάμεσα το δισκόφρενο και το εσωτερικό τακάκι, σπρώχνοντας προς τα έξω, ώστε να "χαλαρώσει" όλος ο μηχανισμός και να βγει πιο εύκολα, η δαγκάνας από το δισκόφρενο.

Απομακρύνοντάς το, ίσως το εσωτερικό τακάκι να παραμείνει πάνω στην σιαγόνα και το άλλο πάνω στο δισκόφρενο. Για να απομακρύνετε το εσωτερικό τακάκι, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι.

Φροντίστε τα καινούρια τακάκια να εφαρμόζουν πλήρως στις εγκοπές. Επίσης, η δαγκάνα, θα πρέπει να εφαρμόσει καλά στην θέση που ήταν. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε, βλέποντας αν οι βίδες συγκράτησης είναι στο σωστό σημείο.

Εφαρμόστε ένα κατσαβίδι, ανάμεσα το δισκόφρενο και το εσωτερικό τακάκι, σπρώχνοντας προς τα έξω, ώστε να "χαλαρώσει" όλος ο μηχανισμός.

Προσοχή! Δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεχάσετε να επανατοποθετήσετε την ασφάλεια της δαγκάνας του φρένου. Επίσης, αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για τη διαδικασία ή αν θεωρείτε πως κάτι δεν έγινε σωστά τότε ζητήστε αμέσως τη βοήθεια ενός μηχανικού και μη ρισκάρετε να κινήσετε το αυτοκίνητο.

(autotriti)