Αυξάνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία λίγα 24ωρα πριν την Σύνοδο στο ΝΑΤΟ, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Χθες, η Άγκυρα προχώρησε σε μία κίνηση με την οποία τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν έφταναν οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, αλλά χθες, ανακοινώθηκε από την Άγκυρα ότι συνελήφθη Έλληνας για κατασκοπεία.

Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας από την πλευρά της Άγκυρας, ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι δεν κατασκόπευε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για επιχειρηματίες στην… Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν! 

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα διέψευσε από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες.

Έκτοτε, η ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. 

Για «τουρκική προβοκάτσια» μιλούν συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα

Συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, με αφορμή τη σύλληψή του, έκαναν λόγο για «τουρκική προβοκάτσια» .

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως εκείνος «δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν».

Σύμφωνα με την Καθημερινή που συνομίλησε με ανθρώπους από το περιβάλλον του,  ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής.

Όπως τόνισαν,  συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία.

Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.

Οι συγγενείς του, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών, τον εντόπισαν σήμερα για πρώτη φορά μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.

Οι προκλήσεις Ερντογάν και η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.

Ο κ. Σέρμπος επισήμανε πως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τον Τούρκο πρόεδρο.

«Θέλει να χτίσει ξανά το προφίλ του σκληρού, άκαμπτου ηγέτη διεθνώς, που θέλει να διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσος στα μεγάλα τραπέζια με τις μεγάλες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως θα θέσει εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στα «μέτωπα» που δραστηριοποιείται η Τουρκία και επιθυμεί να κερδίσει κάτι.

«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μια πλούσια ιστορική και νομική εργαλειοθήκη την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε,  δεύτερον έχουμε τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης όπου η χώρα μπορεί να κάνει ένα μεγάλο forum και να μαζέψει ειδικούς για να απαντήσουν σε όσους θέλουν να ξαναγράψουν ή να διορθώσουν την ιστορία» σημείωσε ο κ. Σέρμπος, απαντώντας στο πώς πρέπει να απαντήσουμε τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει υπό αμφισβήτηση το θέμα της κυριαρχίας των νησιών και την ισχύ της Συνθήκης Λωζάνης.

Τόνισε πως ο,τιδήποτε κάνει η Τουρκία θα θέλει να φαίνεται ως «αμυνόμενη» και η Ελλάδα επιθυμεί να κατευνάσει τα πνεύματα δίχως να μπει σε ένα παιχνίδι πινγκ – πονγκ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook