Εντεκα εβδομάδες σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση έως τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και αγωνιώδους προσπάθειας να βρεθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία – όπως όλα δείχνουν -, μετρά η κυβέρνηση.

Το κλίμα των πολιτικών αντεγκλήσεων περιστρέφεται γύρω από την εκλογολογία και τις οικονομικές αντοχές και προδιαγράφουν σκηνές ροκ. Στο ημερολόγιό τους τα στελέχη της κυβέρνησης και ειδικά του οικονομικού επιτελείου έχουν αφήσει «ερωτηματικό» στις ημέρες της άδειας και ήδη προετοιμάζουν και παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις, τα κρατικά έσοδα και τον τουρισμό.

Στην κυβέρνηση μιλούν για το ενδεχόμενο πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και αν η κατάσταση παραμείνει ίδια, θα δρομολογηθεί και η συνέχεια της στήριξης για τα καύσιμα μετά το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι βρίσκεται και η καταβολή επιταγής ακρίβειας για τους ευάλωτους, ενώ παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Πυροσβεστικά μέτρα

Στόχος είναι η λήψη πυροσβεστικών μέτρων, με στοχευμένο προσανατολισμό και υπό τη μορφή επιδοτήσεων μέχρι νεωτέρας, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα φως για μείωση των έμμεσων φόρων όπως ζητούν από την αντιπολίτευση. Ολα αυτά είναι υπό το βλέμμα των αγορών που έχουν δείξει ήδη τα δόντια τους με τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι προτεραιότητα και αυτό προϋποθέτει την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ως εκ τούτου τη διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για νέες παρεμβάσεις που θα εξαρτηθούν από α) την πορεία των εσόδων και β) από τα επίπεδα των διεθνών ενεργειακών τιμών.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν έντονη βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος (μείωση ελλείμματος κατά 5,4 δισ. σε σχέση με το 2021) που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (κυρίως ΦΠΑ) εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο τουρισμός επίσης θα διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο καθότι αναμένονται εισπράξεις κοντά στα 18 δισ. ευρώ, στο ρεκόρ δηλαδή του 2019.

Οι ΕΦΚ

Χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά μια παρέμβαση στη μείωση κάποιων ειδικών φόρων, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ρίχνουν τον πήχη κάθε προσδοκίας. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση των επιδοτήσεων δεν έχει μόνο δημοσιονομικούς λόγους.

Εχει και κοινωνικούς και πολιτικούς. Δηλαδή, η μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα οριζόντιο μέτρο που έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος (ετησίως 6 δισ. ευρώ στα ταμεία).

Μπαίνει το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η μείωση των έμμεσων φόρων – πέρα από δημοσιονομική τρύπα – δημιουργεί και αβεβαιότητες ως προς το αποτέλεσμα και κατά πόσο θα ωφελήσει όσους έχουν ανάγκη.

Μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – όπου τα έσοδα κορυφώνονται και θα είχε μεγάλη επίπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ δεν κατανέμονται το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι περισσότερα κατά 70%-80% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επομένως μια μείωση κατά 40 λεπτά θα κόστιζε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook