Το δέντρο, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, στη σκιά του οποίου περνούσε τα καλοκαίρια του διαβάζοντας και γράφοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, προστατεύεται πλέον από την ελληνική πολιτεία.

Με Προεδρικό Διάταγμα, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος του... Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ο χαρακτηρισμός έγινε, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Έθνος" ύστερα από πρόσφατη έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς το δέντρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεραιωνόβια στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο! Πρόκειται για τον αρχαίο πλάτανο στο χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, ο οποίος χρονολογείται άνω των 2.000 ετών, έχει περίμετρο κορμού 24 μέτρα και για να... αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες.
.

Zώνη προστασίας

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 247 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, έχει πλέον γύρω του μια ζώνη προστασίας 915 τ.μ., στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πηγή «Μεγάλη Βρύση», με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Οι αναφερόμενοι άξονες διαχείρισης του διατηρητέου μνημείου είναι οι εξής:

Η αξιοποίησή του για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών αποκλειστικά μέσω της χρήσης του υπόσκιου χώρου και όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή μέσο αναψυχής, που ενδέχεται να βλάψει το δέντρο και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.
Η διατήρηση του αιωνόβιου δέντρου και η προστασία του από επεμβάσεις στον κορμό, στο ριζικό σύστημα, καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.

Για τη διατήρηση και προστασία του μνημείου επιβάλλονται όροι, περιορισμοί και απαγορεύσεις, όπως:

Δεν επιτρέπεται κανένα δημοτικό έργο ή διαμόρφωση του χώρου χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Δεν επιτρέπεται κανένα οδικό έργο ή βαθιά εκσκαφή για διέλευση υπόγειων αγωγών και δικτύων, που μπορεί να επηρεάσει το ριζικό σύστημα του δέντρου ή την υδρολογική κατάσταση, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, καλωδίων και φωτιστικών στον κορμό και στους κλάδους του δέντρου κ.ά.