φωτο αρχείου

Με αφορμή το τελευταίο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 65χρονου Γάλλου στο μονοπάτι Ε4 Σούγια – Αγία Ρουμέλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων της παράταξης «Κρήτη Μπροστά» Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς, κατέθεσε πρόταση στην Περιφέρεια Κρήτης για την δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους επισκέπτες που θέλουν να περπατήσουν με σωστή ενημέρωση και με ασφάλεια στην πανέμορφη φύση του νησιού.

Η πρόταση που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον θεματικό Περιφερειάρχη τουρισμού κ. Κώτσογλου, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης κ. Παπαδεράκη και στον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων, αφορά στην δημιουργία «μιας ψηφιακής εφαρμογής την οποία θα υποχρεούται να εγκαταστήσει ο περιπατητής στο κινητό του τηλέφωνο , πριν την είσοδο του στα μονοπάτια της Κρήτης , η οποία θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα , με πληροφορίες για το κάθε ένα χωριστά , τον βαθμό δυσκολίας , πιθανές αλλαγές που προέκυψαν λόγο καιρικών συνθήκων κλπ.

Την δημιουργία ενός QR CODE , που θα είναι τοποθετημένο πάνω στην σήμανση των μονοπατιών , να υποχρεώνει τον περιπατητή να σκανάρει με το κινητό του το QR , πριν την είσοδο του στο μονοπάτι , αλλά και σε κάθε αλλαγή πορείας που θα πραγματοποιήσει στην διάρκεια της διαδρομής του.

Να υπάρχει στην εφαρμογή και ένα ‘ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ‘»

Αναλυτικά η πρόταση του κ. Μανούσακα:

«Θέμα :  Μονοπάτια  , πεζοπορικές διαδρομές Κρήτης.

Κύριε Περιφερειάρχη ,

Έχετε δώσει δείγματα γραφής σε θέματα τα οποία οδηγούν την Κρήτη ένα  βήμα μπροστά σε καινοτόμες πρωτοποριακές ενέργειες και ως εκ τούτου ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στην πρόταση μου , η οποία θεωρώ ότι θα βοηθήσει σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη κάθε χρόνο.

Το ενδιαφέρον του πεζοπορικού Τουρισμού στην Κρήτη είναι μεγάλο και αυξάνεται κάθε χρόνο , καθώς διαθέτουμε μοναδικής ομορφιάς περιοχές , τις οποίες αγωνιούν να τις περπατήσουν όσοι επισκέπτες αγαπάνε αυτού του είδους τον τουρισμό.

Έχει αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή καταγραφή των μονοπατιών από την PATH OF GREECE και υπάρχουν μονοπάτια με σήμανση μετά από εξαιρετική δουλειά του ιστορικού , Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων .

Παρόλα αυτά , κάθε χρόνο , αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ερευνάς και διάσωσης , καθώς αρκετοί από αυτούς τους τουρίστες, χάνονται ή τραυματίζονται κατά την διάρκεια της διαδρομής τους ή τελικά εντοπίζονται αργά , έχοντας χάσει την ζωή τους.

Αστυνομία , Πυροσβεστική , ΕΜΑΚ  , Πολεμική Αεροπορία , ΕΚΑΒ , με το κατά πολύ μειωμένο προσωπικό τους , με εθελοντές διασώστες , καλούνται να ψάξουν , να εντοπίσουν το περιπατητή και να τον μεταφέρουν άμεσα και με ασφάλεια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έρευνα , καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον εντοπισμό του περιπατητή όπως υπάρχει και έλλειψη μηχανικών μέσων έρευνας και διάσωσης. ( οχήματα , σκάφη , κλπ )

Αυτό αυξάνει τα έξοδα , τις εργατοώρες , όπως στερούν την πιθανότητα να χρειαστούν παράλληλα και σε άλλο περιστατικό , αυξάνει και τον κίνδυνο λόγο καθυστέρησης να επιβαρυνθεί η υγεία του τραυματισμένου περιπατητή.

Εγκυμονεί και κίνδυνο τραυματισμού των διασωστών , καθώς πολλές φορές καλούνται να προχωρήσουν σε έρευνα εκτός των καταγεγραμμένων μονοπατιών , σε απόκρημνες περιοχές και δύσβατες.

Προτείνω λοιπόν , την δημιουργία ενός APPLICATION , μιας ψηφιακής εφαρμογής την οποία θα υποχρεούται να εγκαταστήσει ο περιπατητής στο κινητό του τηλέφωνο , πριν την είσοδο του στα μονοπάτια της Κρήτης , η οποία θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα , με πληροφορίες για το κάθε ένα χωριστά , τον βαθμό δυσκολίας , πιθανές αλλαγές που προέκυψαν λόγο καιρικών συνθήκων κλπ.

Την δημιουργία ενός QR CODE , που θα είναι τοποθετημένο πάνω στην σήμανση των μονοπατιών , να υποχρεώνει τον περιπατητή να σκανάρει με το κινητό του το QR , πριν την είσοδο του στο μονοπάτι , αλλά και σε κάθε αλλαγή πορείας που θα πραγματοποιήσει στην διάρκεια της διαδρομής του.

Να υπάρχει στην εφαρμογή και ένα ‘ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ‘ το οποίο θα στέλνει σήμα συνεχώς προς τους διασώστες σε περίπτωση κινδύνου και μέσα από αυτή την ψηφιακή εφαρμογή την οποία θα την έχει και η ομάδα διάσωσης ώστε να τους κατευθύνει άμεσα προς τον τραυματισμένο περιπατητή.

Στην εφαρμογή αυτή να έχουν πρόσβαση για την  ενημέρωσή της η PATH OF GREECE και ο Ορειβατικός Σύλλογος , όπου θα προσθέτουν κάθε αλλαγή που προκύπτει στα μονοπάτια , αλλά και χρήσιμες πληροφορίες πχ. πηγές με πόσιμο νερό , σημεία ξεκούρασης , αξιοθέατα κλπ ως καθόλα αρμόδιοι και γνώστες. 

Σχετικά με τον επισκέπτη τουρίστα  , θεωρώ ότι είναι απόλυτα εξοικειωμένος με την τεχνολογία και θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες πριν και μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής , καθώς έχει μελετήσει καλά πριν αποφασίσει να εκτελέσει την περιπατητική διαδρομή.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το κόστος της δημιουργίας και της συντήρησης , αυτής της ψηφιακής εφαρμογής , αλλά μπροστά στην αξία της ζωής , την διευκόλυνση των ομάδων διάσωσης , θεωρώ ότι όσο και να κοστίζει είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί .

Για κάθε άλλη διευκρίνηση , στην διάθεσή σας και προτίθεμαι να συμβάλω και εγώ στην ομάδα εργασίας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook