(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H τελευταία επίσημη προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων των δικαιωμάτων στους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου είναι η 30η Ιουνίου τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού, όσο και για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Μέχρι στιγμής μάλιστα, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για νέα παράταση και τα περιθώρια στενεύουν δραματικά.

Τα «ελάχιστα» απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, χαρακτηρίζονται ως μία «απλή διαδικασία» όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σοβαρότητα.

Πιθανές παραλείψειςκαι προχειρότητες όμως, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των προαναρτήσεων μπορεί να ζητηθεί προσκόμιση ελλείψεων ή διευκρίνηση ανακριβειών (πχ. ορθότερες συντεταγμένες). Μεγάλος κίνδυνος συντρέχει σε περιπτώσεις που φαίνονται τμήματα ακινήτων ότι ανήκουν σε γειτονικά ακίνητα.

Επιπρόσθετα, σοβαρές δυσλειτουργίες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία του κτηματολογίου. Σε μεγάλα κτηματολογικά γραφεία ή (υπό κατάργηση) υποθηκοφυλακεία, ο χρόνος αναμονής ακόμα και για μια απλή υπόθεση, όπως η μεταγραφή ενός συμβολαίου, συχνά ξεπερνά τον ένα μήνα, ενώ σε ορισμένα γραφεία φθάνει ακόμα και το έτος.

Για τους παραπάνω λόγους, η επανάπαυση και η αναβολή των διαδικασιών κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας μέσω της δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς τους τελευταίους μήνες δεν θα υπάρχει ο χρόνος να συλλεχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για να δηλωθούν σωστά τα ακίνητα, συνιστώνται  επίσης, τοπογραφικά με συντεταγμένες, εντοπισμοί του ακινήτου και συμπλήρωσηδηλώσεων από πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο και έλεγχο δικαιολογητικών απόδειξης της κυριότητας συμβόλαιο, διαθήκη, χρησικτησία, ένορκη) από νομική υπηρεσία. Αυτή είναι και η τακτική που εφαρμόζει ηΚτηματοεφαρμογής Κρήτης (Δικτύνης 2, 2821073651) η οποία είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και απορίες. 

Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν μεριμνήσει να κάνει τις δηλώσεις του, θα πρέπει να βιαστεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εάν θελήσει να προβεί σε κάποια διόρθωση μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, θα πρέπει να λύσει τις διαφορές του μονάχα στα δικαστήρια. Υπενθυμίζουμε πως η μη δήλωση του στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας. Οι επιπτώσεις αυτού είναι η αδυναμία καταβολής επιδοτήσεων, η αδυναμία μεταβίβασης του, αδειοδότησης κτλ. στη περίπτωση του ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’. Στη περίπτωση της εκπρόθεσμης δήλωσης υπάρχει επίσης πάντα ο κίνδυνος των προστίμων ή της υπερτιμολόγησης του τελικού παραβόλου

Επισκεφθείτε τα νέα γραφεία της Κτηματοεφαρμογής Κρήτης στα Χανιά, στην Δικτύνης 2 για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Για απορίες καλέστε στα τηλέφωνα 2821073651ή στείλτε email στο [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook