Μία κατάσταση, που αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες των εταιρειών παροχής αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα των λογαριασμών, τον τρόπο υπολογισμού των τιμών ρεύματος αλλά και να μπουν σε μία περίοδο υψηλού ρίσκου.

Οι ανατροπές αυτές έρχονται από την εφαρμογή του προσωρινού και έκτακτου μέτρου της κυβέρνησης για διάστημα σχεδόν ενός χρόνου και αφορά στον λεγόμενο μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές. Πρόκειται για το λεγόμενο «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά – ανώτατη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στους παρόχους- την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών.

Το κακό νέο

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή θα πρέπει αφενός να μην επιβάλλουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και αφετέρου να ανακοινώνουν τις τιμές της κιλοβατώρας δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους… Η αρχή θα γίνει από τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές αυτό που θα αντικρίσουν σε 12 μέρες θα τους σοκάρει… Οι ονομαστικές χρεώσεις προμήθειας θα εκτιναχθούν από τα 0,06 ή 0,11 ευρώ/kWh ανάλογα με τον πάροχο στα 0,35 με 0,40 ευρώ/kWh. Κι αυτό καθώς δεν θα υφίσταται η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα ενσωματώσουν το κόστος που θα περνούσαν στους πελάτες τους μέσω της ρήτρας στις χρεώσεις.

Η τιμή αυτή, όμως, δεν θα είναι εκείνη που θα πληρώνουν στους λογαριασμούς τους. Στις 10 Αυγούστου, οπότε και θα εκδοθούν οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα τρέξουν οι επιδοτήσεις αντίστοιχες με εκείνες του Μαίου και του Ιουνίου που προβλέπουν την κλιμακωτή επιχορήγηση, υψηλότερη για τις καταναλώσεις μέχρι τις 300 kWh και χαμηλότερη για εκείνες άνω των 300 kWh. Επιπλέον για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου το κράτος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης πιθανόν να επιδοτήσει οριζόντια όλους τους οικιακούς καταναλωτές με την ίδια επιδότηση, ανεξάρτητα του ύψους της κατανάλωσης.

Οπότε λένε, οι ίδιες πηγές της αγοράς, το κόστος θα μείνει πάνω – κάτω αμετάβλητο στα επίπεδα που πληρώνουν τώρα. Άρα δεν θα δουν μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με όσα διατείνεται η κυβέρνηση.

Το καλό νέο

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα νοικοκυριά κι εφόσον δεν υπάρχουν ακραίες μεταβολές στις τιμές του φυσικού αερίου TTF, θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να χρεώνονται με τιμή κοντά στα 0,15 με 0,17 ευρώ/kWh.

Όσο δηλαδή πληρώνουν τώρα, μαζί με τις επιδοτήσεις, όσοι καταναλώνουν κάτω από 300 kWh. Οι τιμές αυτές θα διαμορφωθούν με το σενάριο της χορήγησης από το ΤΕΜ γενναίων ενισχύσεων στους λογαριασμούς.

Μέχρι τώρα, αλλά και μέχρι τις 10 Αυγούστου, οι λογαριασμοί για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 kWh θα είναι στα περίπου 0,15 ευρώ/kWh και για εκείνους που είναι άνω αυτού του ορίου θα πληρώνουν περίπου στα 0,23 με 0,27 την κιλοβατώρα.

Η αβεβαιότητα των παρόχων

Ωστόσο, οι πάροχοι μπαίνουν σε μία μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας και ανάληψης τεράστιου ρίσκου, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη τους. Κι αυτό γιατί καλούνται να προβλέψουν τιμές για το επόμενο δίμηνο. Σε μία αγορά κατά την οποία η παραμικρή π.χ. δήλωση Πούτιν προκαλεί τρικυμία στις τιμές του ΤΤF.

Επιπλέον, οι προμηθευτές δεν είναι σίγουρο, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αν θα ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση των καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων, η παραγωγή θα χάνει έσοδα με το πλαφόν και άρα δεν θα χρηματοδοτείται η προμήθεια για την παροχή πρόσθετων εκπτώσεων. Και στην περίπτωση των μη καθετοποιημένων εταιρειών – απλοί πάροχοι ρεύματος – οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να δίνονται εκ των υστέρων και άρα τα κεφάλαια κίνησης θα παραμένουν υψηλά αφού μέχρι την είσπραξη τους θα αναγκάζονται να προκαταβάλουν τις επιχορηγήσεις.

Το αλαλούμ…

Οι τελικοί καταναλωτές, με βάση τα νέα δεδομένα που φέρνει ο μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές δεν θα μπορούν, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες να βγάλουν άκρη με τις χρεώσεις…

Άλλες θα είναι εκείνες των εκκαθαριστικών που λαμβάνουν τώρα, άλλες των λογαριασμών που θα εκδοθούν στις 10 Αυγούστου και τελείως διαφορετικά ποσά θα πληρώνουν τότε καθώς και από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά… Πραγματικό αλαλούμ…

Η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν π.χ. σε περίπτωση ακραίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, θα μπορέσει να δίνει μεγάλες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ώστε να διατηρεί τις τιμές στα 0,15 με 0,17 ευρώ/kWh.

Το πλέον σίγουρο είναι πως οι καταναλωτές δεν θα ξαναδούν στους λογαριασμούς τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ρήτρα όμως θα έχει ενσωματωθεί στις ονομαστικές χρεώσεις της κιλοβατώρας…

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook