Οι άνθρωποι που έχουν διακόψει το κάπνισμα αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, καλύτερη υγεία και θετικά συναισθήματα, συγκριτικά με εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioral Medicine.

Οι καπνιστές που ανησυχούν για την επιτυχία της προσπάθειας να σταματήσουν το τσιγάρο, μπορούν λοιπόν να αναθαρρήσουν καθώς η μελέτη δείχνει ότι όσοι με επιτυχία απεξαρτήθηκαν από το τσιγάρο είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισθάνονται πιο υγιείς.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.504 άτομα που είχαν πάρει μέρος σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Κατέγραψαν την κατάστασή τους ως προς το κάπνισμα και την ποιότητα ζωής τους έναν χρόνο και τρία χρόνια μετά από την συμμετοχή τους στην έρευνα.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα τα άτομα ήταν πιο ευτυχισμένα και πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους, εφόσον είχαν σταματήσει να καπνίζουν. Η μελέτη αποδεικνύει ότι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία, συγκριτικά με την συνέχιση του καπνίσματος», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η «ποιότητα ζωής» όπως μετρήθηκε στη μελέτη περιλάμβανε την υγεία του συμμετέχοντα, την αυτοεκτίμηση και την φιλοσοφία του ως προς την ζωή και τις προσωπικές του σχέσεις.

«Οι καπνιστές ίσως πιστεύουν ότι η διακοπή του τσιγάρου θα μειώσει την ευχαρίστησή τους ή την ποιότητα ζωής τους, επειδή πιστεύουν ότι διαταράσσεται η ρουτίνα τους, γίνονται ανατροπές στις σχέσεις τους, και αυτό οδηγεί σε απώλεια της σχετιζόμενης με το κάπνισμα ευχαρίστησης», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Παρά όμως αυτές τις ανησυχίες, η μελέτη δείχνει ότι όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν δεν ανέφεραν καμιά τέτοια ανατροπή. Αντίθετα, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις μετρήσεις ως προς την συνολική ποιότητα ζωής τους, την υγεία και τα θετικά συναισθήματα, τόσο έναν χρόνο αλλά και τρία χρόνια χωρίς τσιγάρο, συγκριτικά με εκείνους που συνέχιζαν να καπνίζουν. Μάλιστα αισθάνονταν ότι είχαν και λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες στην ζωή τους, μετά από τρία χρόνια.

Η μελέτη μπορεί να αποτελέσει λοιπόν ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια των γιατρών που προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα, βοηθώντας τους να επικεντρωθούν στις θετικές εμπειρίες της απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook