Το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουνίου ξεκίνησε και επίσημα το 1ο φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά με μια εντυπωσιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Μίκης Θεοδωράκης»

Λίγο αργότερα την όμορφη βραδεία εμπλούτισε η απαγγελία ποιημάτων δικών του αλλά και άλλων αγαπημένων ποιητών από τον ηθοποιό και ποιητή Δημήτρη Καταλειφό στον λιμενοβραχίονα της Φορτέτζας.

Σε δηλώσεις του ο Μανώλης Πιμπλής διευθυντής του Φεστιβάλ βιβλίου Χανίων αναφέρθηκε στη σημασία και στη συμβολή που έχει το φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Ξεκινάει ένας νέος θεσμός για το βιβλίο στα Χανιά, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί ένα τοπόσημο για το βιβλίο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα Χανιά είναι μια πόλη με πολιτιστικό στίγμα και το βιβλίο είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το βιβλίο καθώς επίσης και τα άλλα πολιτιστικά φεστιβάλ θα τις προσφέρει ένα αντίβαρο.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στη προσπάθεια να καταστεί η πόλη πολιτιστικός προορισμός και στη συμβολή του φεστιβάλ στο στόχο αυτό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « το Φεστιβάλ αυτό ήρθε για να μείνει. Φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός και να ταυτιστεί με την πόλη των Χανίων. Φιλοδοξούμε τα Χανιά να γίνουν ένας πολιτιστικός προορισμός. Μαζί με όλες τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια φιλοδοξούμε τα Χανιά να μετατραπούν σε ένα σημείο πολιτιστικής συνάντησης. Σήμερα υποδεχόμαστε περισσότερους από 100 ομιλητές συγγραφείς σε ένα πανηγύρι πολιτισμού και μέσα από πολλές παράλληλες δράσεις αναδεικνύουμε την ομορφιά του λιμανιού και άλλων σημαντικών γειτονιών των Χανίων. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό και τα Χανιά να φτάσουν στην κορυφή στο κομμάτι του πολιτιστικού προορισμού.

Τέλος στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογέρης ανέφερε ότι «ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός. Και μάλιστα να μπει στη λίστα τον σημαντικών διεθνών φεστιβάλ βιβλίων. Πολλοί σημαντικοί δημιουργοί από όλη την Ευρώπη και από την Κρήτη βρίσκονται εδώ για να παρουσιάσουν τη δουλεία τους. Η πόλη μας έχει τις προδιαγραφές να στηρίξει και να ενισχύσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ».

Χρήσιμες πληροφορίες για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διαρκέσει από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων).

Στη μεγάλη αυτή γιορτή για το βιβλίο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές-, σε περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, κ.ά.

Στόχους του φεστιβάλ είναι να διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα το βρείτε εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook