Λίγο πριν ξεκινήσει η τετ α τετ συνάντηση, οι δύο ηγέτες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, όπου περίσσευαν τα χαμόγελα και η καλή διάθεση για το νέο συναπάντημά τους, που λαμβάνει χώρα έπειτα από 8 μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Τουρκία για την προώθηση των αιτήσεων για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», είπε.

Τον ευχαρίστησε επίσης και για τον διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ουκρανία, καθώς και το ρόλο του συντονιστή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος σιτηρών.

«Είναι πολύ ωραίο που βρίσκομαι εδώ μαζί σας», είπε στον Τούρκο πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στις χώρες μας ήρεμοι ότι έχουμε συμβάλλει στην ειρήνη με τις εργασίες μας εδώ, οι οποίες συνεχίζονται και αύριο.

Ας δώσουμε ευκαιρίες σε βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ειδικά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, στο να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τα καύσιμα και στο να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ο διάδρομος για τα σιτηρά.

Θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου που συναντώμαι μαζί σας, ειδικά μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μια δυναμική σύνοδος κορυφής όσον αφορά την ατζέντα της.

Τα βήματα που θα ληφθούν για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στη διαδικασία Ρωσίας-Ουκρανίας. Η επιθυμία μας για το ζήτημα της Ρωσίας-Ουκρανίας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα μέσω μίας ισορροπημένης πολιτικής και να λυθεί το πρόβλημα των σιτηρών».

«Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική ισορροπίας στον πόλεμο της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ας δώσουμε την ευκαιρία στις χώρες που υποφέρουν από έλλειψη σιτηρών».

Όλα τα κανάλια και τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση της συνάντησης, με το κλίμα στην Τουρκία να είναι γεμάτο αγωνία για τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης.

Στη συζήτηση των δύο ανδρών πρωτοστάτησαν το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών αεροσκαφών F-16, η αμερικανική υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας και η ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση, με αιχμή του δόρατος τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook