Τα 100 δισ. δολάρια ξεπερνά η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η ποσότητά του μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.

Σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο και όπως επεσήμανε «για σχεδόν καθαρό μεθάνιο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.

Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.

Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

Η υπουργός σημείωσε ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012. Ωστόσο, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Ο κυπριακός Τύπος

«Αέριο αισιοδοξίας», «Αέριο για 200 χρόνια», η «Κύπρος στο χάρτη της ενέργειας», είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Αέριο αισιοδοξίας» γράφει για «νέα εποχή» για την Κύπρο, που μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Επίσης αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Noble Energy έκανε την πιθανότητα, βεβαιότητα και προσθέτει ότι τα κόμματα θέτουν θέμα διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Αφροδίτη του πλούτου», γράφει ότι ο ακριβής όγκος του κοιτάσματος της «Αφροδίτης» θα αποκαλυφθεί κατά την νέα γεώτρηση που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

«Η Κύπρος στο χάρτη της ενέργειας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Πολίτης», η οποία γράφει ότι υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 και προσθέτει ότι ανοίγει ο δεύτερος γύρος (σ.σ: για τα άλλα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ) αδειοδοτήσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αέριο για 200 χρόνια», γράφει ότι τις ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια σε ενέργεια -για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανία- ικανοποιούν τα 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που βρίσκονται στον κόρφο της «Αφροδίτης», σύμφωνα με τις πρώτες μετά την γεώτρηση επίσημες, «προφανώς συντηρητικές», εκτιμήσεις της Noble.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ιστορική μέρα» γράφει ότι με τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση της Noble Energy στο τεμάχιο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

«Το αέριο που ανευρέθηκε αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας ''Cyprus Mail''.

express.gr