Για τον εμβολιασμό ενημερώνουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

«Έχουν περάσει δύο μήνες από την τελευταία ενημέρωση, διάστημα στο οποίο μπορεί να προκύψουν σημαντικές μεταβολές. Στις 3/5 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τα δεδομένα και τη βιβλιογραφία, την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που παρήλθε, είχε διατυπώσει σύσταση εμβολιασμού τέταρτης δόσης σε άνω των 70 ετών και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ατόμων άνω των 60 ετών με υποκείμενα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο. 

Οι ομάδες αυτές έχουν χαμηλότερη ανοσιακή επάρκεια που εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Μαΐου η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει δεν έχουν ανάγκη τέταρτης αναμνηστικής δόσης. Λόγω μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής, ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, λόγω χαλάρωσης των μέτρων και αλλαγής συμπεριφοράς των πολιτών, παρατηρείται αυξημένος αριθμός μολύνσεων. Λόγω εμβολιασμού οδηγούν σε λιγότερες αναλογικά εισαγωγές. 

Παραμένουμε στη σύστασή μας. Τέταρτη δόση σε άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Άνω των 60 ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού, ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση είναι περιορισμένα. Συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται στους 30 – 59 εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη. Κύριως στόχος η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Βασική σημασία έχει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

dikaiologhtika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook