Το τμήμα θεωρήσεων και το πολιτικό τμήμα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Μόσχα θα παραμείνουν κλειστά από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου λόγω της απέλασης των υπαλλήλων και της αναδιοργάνωσης, ανακοίνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Μόσχα.

«Λόγω της απέλασης των υπαλλήλων και της αναγκαίας αναδιοργάνωσης των εργασιών του φορέα από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 1 Ιουλίου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα θα αναστείλει τις εργασίες των τμημάτων θεωρήσεων και των πολιτικών υπηρεσιών, εκτός από περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Από τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, το Γενικό Προξενείο συνεχίζει τις εργασίες του», σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα την Ελληνίδα πρέσβειρα Αικατερίνη Νασίκα και ανακοίνωσε ότι οκτώ Έλληνες διπλωμάτες έχουν κηρυχθεί persona non grata και πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός οκτώ ημερών. Αυτό ήταν μια απάντηση στην «συγκρουσιακή πορεία των αρχών της χώρας προς τη Ρωσία» και στην ανακοίνωση στις 6 Απριλίου ότι απελάθηκαν από την Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν υπάρχουν πλέον, καταστράφηκαν εξαιτίας της Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο πρέσβης, το ίδιο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε φονικά όπλα στην Ουκρανία ήταν πολύ δύσκολο για τις ρωσοελληνικές σχέσεις και προκάλεσε ακόμη και αναστάτωση στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους, στην ελληνική κοινωνία. Η απέλαση 12 διπλωματικών υπαλλήλων ήταν ένα ακόμη πλήγμα, δήλωσε ο Maslov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των 12 Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν ήταν και μια ομάδα Ελλήνων διπλωματών, ειδικών σε μελέτες της χώρας, οι οποίοι εργάστηκαν καλά και είχαν μεγάλη προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, και απελάθηκαν με απίθανες και αβάσιμες προφάσεις. Ο πρέσβης δήλωσε ότι ο γενικός πρόξενος και ο πρόξενος-σύμβουλος, το δεύτερο πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών, απελάθηκαν από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα παρεμποδίσει σοβαρά το έργο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook