Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000.000 ναυάγια στο βυθό των ωκεανών, ανεξάρτητα αν έχει επέλθει βύθιση, μερική ή ολική. Ο λόγος; Κακή σχεδίαση, πολύ φορτίο, πλοήγηση και ανθρώπινα λάθη που οδηγούν σε συγκρούσεις με άλλα πλοία, με παγόβουνα κλπ. Επιπλέον λόγοι είναι οι καιρικές συνθήκες κι η φωτιά.

Αυτά τα άλλοτε πανίσχυρα πλοία που ταξίδευαν σε θάλασσες, ωκεανούς και μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους, τώρα βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας υπενθυμίζοντας ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Πλέον χρησιμεύουν μόνο ως ένα παράθυρο στο παρελθόν μας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 20.000 ναυάγια!

Fuerteventura, Κανάριοι Νήσοι (1994-καιρικές συνθήκες)

996910954_b31fae2350_o

Σε μια μικρή απομονωμένη παραλία (Playa de Garcey) στη δυτική ακτή της Fuerteventura βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου, "American Star".

Γύθειο, Ελλάδα (1994-καιρικές συνθήκες)

1312655254_shipwreck-yithio-town-lakonia-peloponissos

Στην παραλία της Σελινίτσας, λίγο έξω από το Γύθειο, βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου "Δημήτριος". Το συγκεκριμένο πλοίο έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων από την Τουρκία στην Ιταλία, μέχρι που έπεσε σε καταιγίδα και εγκαταλείφθηκε στα παράλια της Πελοποννήσου.

Ζάκυνθος, Ελλάδα (1982-καιρικές συνθήκες)

zakinthos

Η παραλία Ναυάγιο είναι το σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου. Πήρε το όνομά της από το πλοίο "Παναγιώτης", που ναυάγησε στα νερά της το 1982 και το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα. Εξαιτίας μιας καταιγίδας και χαλασμένης μηχανής, το πλοίο βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.

Oregon, Ηνωμένες Πολιτείες (1906-καιρικές συνθήκες)

1219053088CyG5DcT

Τα ερείπια του "Peter Iredale" βρίσκονται στη "χρυσή" άμμο του Fort Stevens State Park. Το ναυάγιο αποτελεί είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο από την ημέρα που προσάραξε το 1906, μετά το χτύπημα από μία θυελλώδη καταιγίδα σε συνδυασμό με ισχυρά ρεύματα.

Skeleton Coast, Ναμίμπια (1909-καιρικές συνθήκες)

277321587_34fc3b566c

Το πλοίο "Eduard Bohlen" προσάραξε στις ακτές Skeleton στη Ναμίμπια το 1909 λόγω της πυκνής ομίχλης. Οι προσπάθειες να ρυμουλκήσουν το πλοίο πίσω στην θάλασσα απέτυχαν. Τα ερείπια του βρίσκονται τώρα αρκετές εκατοντάδες μέτρα μέσα στην έρημο Namib.

Punta Cana, Δομινικανή Δημοκρατία (1978-καιρικές συνθήκες)

Punta_Cana_Astron_shipwreck_2

Το "Astron" είναι ένα ναυάγιο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Punta Kana. Ήταν ένα ρωσικό φορτηγό-πλοίο που ανήκε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 1957 και έφτανε τα 120 μέτρα μήκος. Η θάλασσα της Punta Kana αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς δύτες, καθώς στο βυθό της φιλοξενεί πολλά πλοία.

Αμοργός, Ελλάδα (1980-καιρικές συνθήκες)

1312655173_amorgos-island-greece-shipwreck

Το πλοίο "Ολύμπια" βρίσκεται κοντά στην παραλία της Καλοταρίτισσας. Στο ναυάγιο γυρίστηκαν κάποιες σκηνές από την ταινία "Απέραντο γαλάζιο".

Al-Bander, Μπαχρέιν (1980-φωτιά)

Fifi_shipwreck

Το πλοίο "Fifi" είναι ένα βυθισμένο ναυάγιο και βρίσκεται περίπου 8 χλμ (5 μίλια) ανατολικά της Al-Bander. Το σκάφος έπιασε φωτιά και βυθίστηκε στις αρχές του 1980. Το ναυάγιο τώρα είναι ένας από τις πιο δημοφιλείς καταδυτικές τοποθεσίες στο Μπαχρέιν. Η περιοχή είναι κατάλληλη επειδή το ναυάγιο βρίσκεται σε σχετικά ρηχά νερά. Η ορατότητα είναι καλή και τα ρεύματα δεν εμποδίζουν την κατάδυση.

(boyz)