φωτο goodnet.gr

Στην στελέχωση των Νοσοκομείων , μεταξύ των οποίων και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτή των αναισθησιολόγων και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στρέφει το βλέμμα το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δοθούν λύσεις και νέες προοπτικές αλλά κυρίως κίνητρα στο ΕΣΥ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο, το Σάββατο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, στη συνάντηση που είχε με την διοίκηση και το ΔΣ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, παρουσία του ΓΓ του Υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη.

Ο κ. Πλεύρης άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και τους φορείς, ενώ υπογράμμισε πως το Υπουργείο εστιάζει στο να δοθούν κίνητρα για ενίσχυση των Νοσοκομείων της χώρας και με προκηρύξεις που ήδη “τρέχουν” ,σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την συνολική αναβάθμισή τους σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρουσίαση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που θα εξοικονομήσει ποσό ύψους μισού εκατομμυρίου, για ενεργειακές δαπάνες και το οποίο όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, θα παραμείνει στο Νοσοκομείο προκειμένου να αξιοποιηθεί για άλλες ανάγκες.

Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες για το έργο

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη έργο που είναι η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου εκτιμάται πως θα δώσει σημαντική “ανάσα” σε ένα κτήριο που μετρά δεκαετίες χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και τις οποίες έχει πλέον ανάγκη όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης.

φωτο goodnet.gr

Προκήρυξη με το βλέμμα σε στελέχωση με αναισθησιολόγους

Στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης των αναισθησιολόγων ο Υπουργός Υγείας, τοποθετήθηκε τονίζοντας πως θα υπάρξει μέριμνα και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με επαναπροκήρυξη θέσεων και κίνητρα για την στελέχωσή τους και συγκεκριμένα: “Το βασικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι αυτό των αναισθησιολόγων. Δεν υπάρχει πρόβλημα στις χειρουργικές ειδικότητες αλλά στους αναισθησιολόγους. Θα προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε όχι με προσωρινές λύσεις, αυτές των μετακινήσεων, αλλά με μόνιμη προκήρυξη, που ευελπιστούμε με τις διαδικασίες που θα γίνουν , να καλυφθούν. Σε κάθε περίπτωση και με τη συνεργασία με ιδιώτες, που έχουμε εξαγγείλει”. Μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητες για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ο ίδιος τόνισε: “Επιπλέον , προχωράμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό , βγαίνει η προκήρυξη για τους νοσηλευτές που καλύπτεται στο έπακρο και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε και το θέμα των αναισθησιολόγων γιατί πράγματι είναι υπαρκτό το πρόβλημα, που περιγράφεται. Αν καταφέρναμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις και ανοίγοντας δεύτερη χειρουργική κλίνη θα ρυθμίζαμε όλο το πλαίσιο των χειρουργείων”.

Κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στο σύνολό τους όπως εξήγησε ο κος Πλεύρης: “Η προτεραιότητα επίλυσης και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και γενικότερα για τα Νοσοκομεία μας είναι πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό , διότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για να μπει νέος κόσμος. Αρα είναι προτεραιότητα αυτό, να δοθούν κίνητρα. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι σε όλα τα Νοσοκομεία, επειδή υπάρχουν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη έχουμε ζητήσει και από τις πρωτοβάθμιες δομές- που θα καλυφθούν στο έπακρό τους και στο Ρέθυμνο -κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή. Στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο , είναι να μπει ένα τμήμα που αφορά και τα ΤΕΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για εξοπλισμούς. Άρα προτεραιότητα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που είναι και πάρα πολύ κουρασμένο αυτή τη στιγμή και παράλληλα η αναβάθμιση σε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό γνωρίζω ότι έχει μεγαλύτερη αξία και στο Ρέθυμνο διότι υπάρχει και ένα αίτημα της κοινωνίας ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητές του”.

Νέο Νοσοκομείο: «Ολοκληρώνοντας τον “χάρτη” υγείας της Κρήτης, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν»

Σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει τεθεί από τους φορείς του Ρεθύμνου για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο και την πρόταση για ίδρυση του σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως εξήγησε ο κος Πλεύρης, μια τέτοια προοπτική θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί ο “χάρτης” υγείας στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: “Το Υπουργείο Υγείας κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό στο χάρτη της υγείας. Ήδη όπου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έκρινε ότι πρέπει να γίνει ένα νέο Νοσοκομείο όπως στην Κω, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό . Θεωρούμε ότι αντίστοιχα ολοκληρώνοντας το χάρτη υγείας που θα αφορά την Κρήτη θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να πούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν Θέλουμε να είμαστε μεθοδικοί, να μην λέμε μόνο εξαγγελίες όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ότι υπάρχει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει μια καλή συνεργασία και ωριμάζουν οι συνθήκες, μας κάνουν οπωσδήποτε να είμαστε πιο θετικοί σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά όταν έχουμε να πούμε κάτι θα το ανακοινώσουμε κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα”.

Γ. Κεφαλογιάννης: “Πλέγμα έργων υποδομής ύψους 14,5 εκ ευρώ”

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης , υπογράμμισε: “Με χαρά υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Υγείας, συνάδελφο Θάνο Πλεύρη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έγινε η παρουσίαση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης με τα διάφορα υποέργα τα οποία έχουμε εντάξει και είναι ύψους περίπου 5 εκ ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου , ένα έργο ύψους 7 εκ ευρώ θα είναι ένα πλέγμα έργων υποδομών , περίπου στα 14,5 εκ ευρώ κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο και δεν είχε γίνει από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα , καταθέσαμε τον οδικό χάρτη πάνω σε αυτό στο οποίο έχουμε ομονοήσει όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου για το νέο Νοσοκομείο και δεσμεύτηκε να το μελετήσει έτσι ώστε να πάμε στα επόμενα , πολύ συγκεκριμένα βήματα και ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα, θέλω να πιστεύω πάρα πολύ σύντομα”.

φωτο goodnet.gr

Αποδοκιμασίες στην άφιξη

Κατά την άφιξη του Υπουργού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος τον αποδοκίμασαν, διαμαρτυρόμενοι για τα ζητήματα στον κλάδο της υγείας.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook