Ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Petroplus, που αντιμετωπίζει δυσχέρειες λόγω της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τον Ιανουάριο θα διακοπεί η λειτουργία τριών διυλιστηρίων του, μετά την άρνηση της κοινοπραξίας 13 διεθνών τραπεζών να δώσει στον όμιλο δάνειο ενός δισεκατομμυρίου αμερικανικών δολαρίων.

Με κινητοποιήσεις την πρώτη εργάσιμη του 2012 αντιδρούν οι εργαζόμενοι βλέποντας την ανεργία να τους χτυπά την πόρτα, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη ασκεί πίεση στην τραπεζική κοινοπραξία να αναθεωρήσει.

Το πρώτο διυλιστήριο του Petroplus βρίσκεται στο Κρεσιέ της Ελβετίας, το δεύτερο στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και το τρίτο στο Πτι Κουρίν στη Γαλλία.

Ο όμιλος Petroplus διαθέτει πέντε διυλιστήρια πετρελαίου στην Ευρώπη, στα οποία γίνεται το 4,4% της διύλισης σε όλη την ΕΕ.

Κοινοπραξία 13 διεθνών τραπεζών αρνήθηκε πρόσφατα να δώσει στον Petroplus δάνειο ενός δισεκατομμυρίου αμερικανικών δολαρίων με το οποίο σκόπευε να προμηθευτεί σημαντική ποσότητα αργού πετρελαίου.

Η άρνηση αυτή ανακοινώθηκε μετά «το πέρας εποικοδομητικών συνομιλιών με τους τραπεζίτες», που δημοσιοποιήθηκε μόλις την 27η Δεκεμβρίου.

Την επόμενη, καταβαραθρώθηκε η μετοχή του ομίλου στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη ασκεί πίεση στην τραπεζική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, η Credit Suisse και η UBS, να αναθεωρήσει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook