Να «σπάσουν», ή τουλάχιστον να περιορίσουν, την εξουσία των οίκων αξιολόγησης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο πρώην διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), Κλάους Λίμπσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, καταγγέλλοντας ως «ύποπτη» τη στάση των οίκων αξιολόγησης, με την οποία, όπως τόνισε, αυτοί κάνουν πολιτική και αυτό, δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Συγχρόνως ο κ. Λίμπσερ άσκησε κριτική στη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις τράπεζες από την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο μέρος των αναγκών κρατών και τραπεζών για το 2012, εφόσον επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις χώρες, αλλά δεν θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών, προπάντων στον τραπεζικό τομέα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΑΚΤ, το Ευρώ δεν αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση, αλλά πρόκειται για ένα σταθερό και ευυπόληπτο νόμισμα που θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως νόμισμα στον παγκόσμιο οικονομικό χώρο, όμως τα τυχόν υπάρχοντα προβλήματα, όπως το θέμα του χρέους, θα πρέπει να λυθούν και ο ίδιος θεωρεί πως στην κρίση χρέους θα υπάρξουν το 2012, σαφή μέτρα αντιμετώπισης, όπως το λεγόμενο «φρένο χρέους».

Όπως τόνισε ο κ. Λίμπσερ, ακριβώς αυτό το «φρένο χρέους», δηλαδή η συνταγματική κατοχύρωση του ορίου χρέους, θα πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και προς τούτο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του πληθυσμού με αξιόπιστα επιχειρήματα, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην πολιτική, για το θέμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούσε συνεχώς τα μέλη της για την ανάγκη πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής, όμως αυτές οι προειδοποιήσεις «δεν πάρθηκαν στα σοβαρά».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook