Μετά την «θερμή» υποδοχή που του επεφύλαξαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων που έχουν τεθεί σε αναστολή καθώς παραμένουν ανεμβολίαστοι για τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για το ίδρυμα από την διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης υποσχέθηκε την πλήρη κάλυψη όλων των κενών θέσεων, πρόβλημα που μαστίζει ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Χανίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η προκήρυξη των 4000 θέσεων νοσηλευτών ήδη βρίσκεται στον ΑΣΕΠ και μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί και αφορά στο σύνολο της κάλυψης των θέσεων που έχει ζητήσει το νοσοκομείο Χανίων.

 Αντίστοιχα θα βγει προκήρυξη των 700 γιατρών. Εκεί υπάρχει πρόβλημα σε στοχευμένες ειδικότητες γιατί ήδη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν βγει αυτές οι ειδικότητες αλλά έχουν χαρακτηριστεί άγονες. Οπότε με κίνητρα τα οποία επεξεργάζεται η αναπληρώτρια υπουργός θέλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να καλυφθούν οι θέσεις όπου υπάρχουν κενά.

Παράλληλα στο νοσοκομείο Χανίων έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα ΤΕΠ τα οποία θα έχουν πλήρη αναβάθμιση. Γίνεται και ενεργειακή αναβάθμιση και η στόχευση μας είναι με 450 εκατομμύρια που έχουμε για τα νοσοκομεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τις προκηρύξεις 6000 ατόμων, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που θα έχουν βγει μέσα στο καλοκαίρι να μπορέσουμε και να τα αναβαθμίσουμε κτιριακά και να στελεχώσουμε το νοσοκομείο».

Επίσης δεσμεύτηκε πως θα καλυφθούν θέσεις και στα Κέντρα Υγείας, ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα και στην Κρήτη.  Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο νεοσύστατο Κέντρο Υγείας Σφακίων, λέγοντας πως «είμαστε στο τελικό στάδιο για να καλυφθεί και το διοικητικό προσωπικό….»

Σε ότι αφορά στα κίνητρα για να αποδεχτούν οι γιατροί των μεγάλων αστικών κέντρων εργασία σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε δίνουμε την δυνατότητα σε γιατρούς που θα φύγουν τους θερινούς μήνες από την Αθήνα, επιπλέον χρήματα, 1.500 ευρώ, για να πάνε σε περιοχές που έχουν έντονη τουριστική κάλυψη.

Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πλέον δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Ενώ βγαίνουν προκηρύξεις σε πολλά νοσοκομεία, όχι μόνο ακριτικών περιοχών, αλλά και περιοχών όπως είναι η Κρήτη, δεν υπάρχει προθυμία, οπότε έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό που συνδέεται και με μισθολογικά κίνητρα και με κίνητρα εξέλιξης.»

Παράλληλα ανακοίνωσε παράταση στις συνταξιοδοτήσεις για ένα εξάμηνο ακόμη:

«Όπου έχουμε πρόβλημα οι άνθρωποι που θα έβγαιναν τώρα σε σύνταξη θα μπορέσουν να παραμείνουν εάν τους χρειάζεται η κλινική» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με την δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά.

Σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην επιβάρυνση των νοσοκομείων με ασθενείς με covid-19, o υπουργός υγείας ανέφερε πως έχουμε ένα κύμα αυξημένων κρουσμάτων, χωρίς αύξηση των δεικτών διασωλήνωσης, αλλά με αύξηση σε απλές κλίνες.

«Έχουμε έναν σχεδιασμό ειδικά στις περιοχές που πιέζονται από τον τουρισμό, όπως είναι η Κρήτη» επισημαίνοντας πως από τα έως τώρα στοιχεία η Κρήτη είναι στην καλύτερη θέση από άλλες υγειονομικές περιφέρειες και κάνοντας λόγο για τα κίνητρα σε γιατρούς της ηπειρωτικής Ελλάδας να στελεχώσουν τους θερινούς μήνες τις τουριστικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας ειδικά σε ότι αφορά στην ανακοίνωση για παράταση στις συνταξιοδοτήσεις είπε:

«Όλοι όσοι ήταν να αποχωρήσουν στις 30/6, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν για άλλους έξι μήνες. Αυτό λύνει κυρίως το άμεσο πρόβλημα στην Β χειρουργική κλινική, αλλά και σε άλλες κλινικές…»

Όμως ο πρόεδρος των γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο νοσοκομείο Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος, τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι κενές θέσεις είναι η χορήγηση κινήτρων.

“Όσες θέσεις και αν προκηρύξουν, αν δεν δώσουν κίνητρα, δεν θ απατήσει άνθρωπος και θα φύγουν και αυτοί που είναι μέσα…..” είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ως κίνητρα είναι οι σωστές συνθήκες εργασίες και η σωστή ανταμοιβή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook