Προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα αλλά και όσες κάνουν ορμονοθεραπεία. Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, αυτή η λήψη αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θεραπείας, μειώνεται όμως στη συνέχεια . Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Stroke και βασίστηκε σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων της UK Biobank.

«Οι γυναίκες που ξεκίνησαν τη λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα παρουσίασαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους χρήσης. Εάν συνέχιζαν να παίρνουν αντισυλληπτικά από το στόμα, ο κίνδυνος μειωνόταν και μετά από περισσότερο από ένα χρόνο χρήσης, καθώς δεν εντοπίστηκε πλέον αυξημένος κίνδυνος», αναφέρει σχετικά η Therese Johansson από το Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και μία εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, που αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού αριθμού των θανάτων κάθε χρόνο.

Οι εξωγενείς ορμόνες που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν να λαμβάνονται ως αντισυλληπτικά από το στόμα για την προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ως ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση, για την αντιστάθμιση της απώλειας οιστρογόνων που συμβαίνει εκείνη την περίοδο. Η ορμονοθεραπεία συμβάλλει στη μείωση πολλών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, της κολπικής ξηρότητας και των εναλλαγών της διάθεσης.

Τι έδειξε η έρευνα

Στη σχετική αυτή μελέτη, οι ερευνητές προέβησαν σε μια σύγκριση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και συγκεκριμένους υποτύπους του (αποφρακτικό, αιμορραγικό), μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν ορμόνες εξωγενώς και εκείνων που δεν έπαιρναν.

«Στην ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες συνήθως αρχίζουν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά εκ του στόματος, πολύ λίγες εμφανίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, η διαφορά στον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της ζωής μεταξύ εκείνων που έχουν πάρει αντισυλληπτικά από το στόμα και εκείνων που δεν έχουν πάρει είναι μικρή, ακόμη και αν υπάρχει αυξημένος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος», σημειώνει η Therese Johansson.

«Παρατηρήσαμε αυξημένο κίνδυνο και για τις δύο εκδοχές εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το πρώτο έτος της ορμονοθεραπείας και ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφράγματος παρέμεινε υψηλός μετά το πρώτο έτος. Σε αντίθεση με ό,τι έδειξαν προηγούμενες έρευνες, είδαμε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες που ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία ήδη πριν από την εμμηνόπαυση. Αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι οι γυναίκες που δεν είχαν κάνει ορμονοθεραπεία είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν άρχισε η εμμηνόπαυση, ενώ εκείνες που έκαναν θεραπεία δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου την ίδια περίοδο», σημειώνει η Åsa Johansson, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι περισσότερες γυναίκες επωφελούνται από τις θετικές επιδράσεις της ορμονοθεραπείας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με τη χρήση εξωγενών ορμονών και τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες και τους γιατρούς να αποφασίζουν καλύτερα σχετικά με το ποιες γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν τις ορμόνες», καταλήγει η Therese Johansson.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook