Όπως αναφέρει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πλατανιά στην ανακοίνωσή της:

«Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, τρία χρόνια μετά, στην πρόταση που είχαμε καταθέσει δημόσια το 2019 για τη δημιουργία, στον Δήμο μας, ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ καθώς και ενός Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Κρίνουμε σκόπιμο να προσθέσουμε ότι απαιτείται παράλληλα ένα πρόγραμμα πρωινής απασχόλησης παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τον Δήμο, όχι τους γονείς.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι έχει την ευθύνη του Δήμου Πλατανιά από τον Γενάρη του 2011 έως και σήμερα, δεν έχει δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα σε κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν πρωτίστως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στον Δήμο μας στον συγκεκριμένο ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, το οποίο οφείλαμε να έχουμε καλύψει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Επαναφέρουμε λοιπόν την πρότασή μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά». Δεν πρωτοτυπούμε. Τα αυτονόητα λέμε. Σε πολλούς Δήμους της χώρας υλοποιούνται ήδη με επιτυχία αντίστοιχα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, στο πλαίσιο σειράς δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά. Καθένας από εμάς μπορεί να κατανοήσει με ευκολία τη σημασία της καθημερινής επαφής των παιδιών με τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη φαντασία, την κίνηση, τη μουσική και το τραγούδι, την ενασχόληση με τα χρώματα, τα σχήματα και άλλα στοιχεία των εικαστικών τεχνών. Μέσα από όλα αυτά, αναπτύσσεται η πολιτισμική συνείδηση των παιδιών, καλλιεργείται το αισθητικό τους κριτήριο και τους προσφέρεται η χαρά της προσωπικής και συλλογικής δημιουργίας.

Στόχος της πρότασής μας είναι, επίσης, να υποστηριχθούν οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες ή με εργαζόμενους γονείς, προσφέροντας τη δυνατότητα στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, με τις οποίες θα αναδειχθούν τα ενδιαφέροντά τους, μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, για ορισμένες ώρες την ημέρα, σε οικείους χώρους σχολείων ή άλλων ασφαλών εγκαταστάσεων.

Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως:

• καλλιτεχνικά εργαστήρια
• κατασκευές και κουκλοθέατρο
• μουσικοκινητική αγωγή
• γυμναστική
• θεατρικό παιχνίδι
• ρομποτική
• εργαστήρια πληροφορικής
• αφήγηση παραμυθιών
• πηλοτεχνίες
• εργαστήρια αρχιτεκτονικής
• εργαστήρι κόμικς
• κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά
• επιτραπέζια παιχνίδια
• ελεύθερη ώρα παιχνιδιού
• θεματικά πάρτι
• δανειστική βιβλιοθήκη
• μαθήματα κολύμβησης

Για την υλοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων υπάρχουν στον Δήμο μας ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπως είναι σχολεία και γήπεδα ποδόσφαιρου, το Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη, το Πολύκεντρο Βουκολιών, το παλιό σχολείο και η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολεμαρχίου και άλλοι.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  1. Η συμμετοχή να είναι δωρεάν και ανοιχτή για παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών και οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών (με βάση οικονομικά κριτήρια).
  2. Η συμμετοχή να είναι εντελώς συμβολική και ανοιχτή για τα παιδιά των υπολοίπων οικογενειών.
  3. Να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τυχόν ατυχήματα τις ώρες παραμονής των παιδιών στο πρόγραμμα.
  4. Η μεταφορά και η σίτιση των παιδιών να είναι ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.

Κύριε Δήμαρχε, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έστω και με καθυστέρηση ετών ωστόσο, οφείλετε να δείτε το συγκεκριμένο ζήτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία και να αναλάβετε, τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν, χωρίς χρονοτριβές, σε αυτονόητες δράσεις κοινωνικές πολιτικής για παιδιά και ηλικιωμένους.

Ειδικά οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας δεν έχουν τύχει της ανάλογης σημασίας και φροντίδας από τη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της, γεγονός που μαρτυρά η απουσία τόσο ενός ΚΑΠΗ στον Δήμο μας, όσο -και πολύ περισσότερο- ενός Δημοτικού Γηροκομείου, ζήτημα που δεν είναι της παρούσης.
Αναγκαζόμαστε λοιπόν να σας προτείνουμε για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια τα αυτονόητα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα δείτε τα ζητήματα αυτά με την απαιτούμενη ευαισθησία.

Με εκτίμηση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά»

Ανθούσης Δημήτριος
Κουμάκη Αλεξία
Μαριανάκης Στυλιανός»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook