Ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος στην Ισπανία δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύοντας μια στενή και αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των μεσογειακών πολιτισμών και των νέων πολυπολιτισμικών σχέσεων και των πολυφυλετικών λαών. Ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι η δημιουργία κήπων με ελαιόδεντρα διαφόρων ποικιλιών από ελαιοπαραγωγικές χώρες παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ ο πρώτος διεθνής «Κήπος της Ειρήνης», μια συλλογή 21 ποικιλιών ελιάς από ισάριθμες ελαιοπαραγωγικές χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία. Τα ελαιόδεντρα προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα Γενετικού Υλικού Ελιάς (Κόρδοβα-Ισπανία) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και συνοδεύονται από το πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς και από τεχνικό δελτίο που αναφέρει τη χώρα προέλευσης, τη χρήση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη) και βοτανικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας.

Ως σήμερα, στα πλαίσια της δράσης του συλλόγου, έχουν δημιουργηθεί επίσης τρεις ‘Κήποι της Ειρήνης’ (εθνικές συλλογές ελαιόδεντρων) σε Ισπανία, Ιταλία, και Ελλάδα (Τριφυλλία-Μεσσηνίας), ενώ το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί ο επόμενος ‘Κήπος της Ειρήνης’ στα σύνορα Παλαιστίνης-Ιράκ. Ωστόσο, ο ‘Κήπος της Ειρήνης’ του ΜΑΙΧ αποτελεί τον πρώτο διεθνή κήπο, που φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις διεθνούς οργανισμού και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης της προσαρμοστικότητας των 21 ποικιλιών στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του είδους.

Ο Κήπος της Ειρήνης περικλείεται από το Περιαστικό Πάρκο του ΜΑΙΧ, σε χώρο που διαμορφώθηκε με την αρωγή του Δήμου Χανίων, και θα μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες όπως σχολεία, φοιτητές ή άλλους ενδιαφερόμενους και ξένους επισκέπτες.

Ο «Κήπος της Ειρήνης» πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα από την πρώην υπουργό κα. Ντόρα Μπακογιάννη στις 19 Ιουλίου και ώρα 7.00 μ.μ., παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ του CIHEAM που διατελεί και Υπ. Γεωργίας του Μαρόκο, του Υπ. Γεωργίας της Τυνησίας, καθώς και εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), Ελαιολάδου (COI), Αμπελιού και Οίνου (OIV) και της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια λειτουργίας του CIHEAM, μεταφέροντας ένα μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook