Χωριά της Σαμοθράκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της παραμονής του στο ακριτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο κ. Παπανδρέου και το υπουργικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, έκαναν μια στάση στο χωριό Λάκωμα, ένα από τα πιο γραφικά του νησιού, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια.

Εκεί, ο εφημέριος του χωριού του έδειξε μια φωτογραφία του τραβηγμένη το 1980 στην πλατεία του Λάκωματος, όταν ο πρωθυπουργός υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί. Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν θερμά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον καλωσόρισαν στο χωριό τους με χειροκροτήματα και πολλές εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του.

Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συζητήσει στο καφενείο με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα οι νέοι του έθεσαν το θέμα της έλλειψης παρουσίας γεωπόνου στο νησί για να τους βοηθάει, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη του επαγγέλματός τους από την πολιτεία. Επίσης, του έθεσαν επιτακτικά το θέμα της κατασκευής ενός σύγχρονου σφαγείου στο νησί, ώστε να υπάρχει πιο οργανωμένη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Χανός, αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Σαμοθράκης που χρονολογείται από το 6.000 π.Χ. και τόνισε την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ακριτική Σαμοθράκη ήταν ο Αγροτοοικοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καμαριώτισσας «Αξιόκερσα». Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού παρασκευάζουν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού πραούστι, λικέρ που εμφιαλώνουν σε χειροποίητα μπουκάλια, κρασί και ζυμαρικά, ενώ συγκεντρώνουν βότανα και αρωματικά φυτά της Σαμοθράκης.

Ο κ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο των γυναικών και επαίνεσε πολλές φορές την προσπάθεια που καταβάλλουν και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. Οι γυναίκες τού εξέφρασαν το παράπονο της μείωσης των δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Επεσήμαναν μάλιστα ότι από τη στιγμή που σταμάτησαν τα δρομολόγια των πλοίων από το Λαύριο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μειώθηκαν σημαντικά οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαμοθράκη και κατ’ επέκταση μειώθηκε η αγοραστική κίνηση του Συνεταιρισμού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο Συνεταιρισμός θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και προέτρεψε τις δραστήριες γυναίκες να συνεχίσουν την προσπάθεια και να τη μεγαλώσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook