Έκκληση για την άμεση απόσυρση της αποστολής παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, απηύθυνε ένα συμβουλευτικό σώμα του Συνδέσμου, λέγοντας πως επιτρέπει στη Δαμασκό να συγκαλύπτει τη συνεχιζόμενη βία και τις καταχρήσεις εξουσίας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει στείλει μια μικρή ομάδα στη Συρία για να ελέγξει κατά πόσον ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τηρεί τις υποσχέσεις του να τερματίσει την καταστολή μιας εξέγερσης, που διαρκεί εννέα μήνες, ενάντια στη διακυβέρνησή του.

Η ομάδα των παρατηρητών έχει ήδη προκαλέσει αμφισβήτηση. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται σε συγκρούσεις ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους για να δείξουν στους παρατηρητές το βαθμό στον οποίο είναι οργισμένοι.

Επίσης, ο σουδανός επικεφαλής της αποστολής προκάλεσε την οργή κάποιων παρατηρητών όταν άφησε να εννοηθεί πως οι πρώτες εντυπώσεις του από τη Χομς, ένα από τα κύρια κέντρα της αναταραχής, ήταν καθησυχαστικές.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο, μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία αποτελείται από 88 μέλη που εκπροσωπούν όλα τα κράτη-μέλη του Συνδέσμου, ανέφερε σήμερα πως η βία εξακολουθεί να προκαλεί πολλά θύματα.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο σώμα που συνέστησε να παγώσει η συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό ως απάντηση στην καταστολή του Άσαντ.

Αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, σχολιάζοντας τη δήλωση του κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η επιτυχία της αποστολής, λέγοντας ότι προγραμματίζεται να παραμείνει στη Συρία για ένα μήνα και πως και άλλοι παρατηρητές βρίσκονται καθ\’ οδόν.

Το κοινοβούλιο κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι να συγκαλέσει μια σύνοδο των αράβων υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να υιοθετήσουν ένα ψήφισμα για την άμεση απόσυρση της αποστολής.

Η συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσίας και η δολοφονία αθώων σύρων πολιτών είναι μια \”καταφανής παραβίαση του πρωτοκόλλου του Αραβικού Συνδέσμου\”, είπε ο Ντέκμπας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το SANA, ανέφερε πως \”μαζικές διαδηλώσεις\” πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Συρία την Παρασκευή (προχθές) για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Άσαντ και να καταγγείλουν \”τη συνωμοσία σε βάρος της Συρίας\”.

Ανέφερε πως οι διαδηλωτές κατήγγειλαν \”την πίεση και τις προκατειλημμένες εκστρατείες που έχουν ως στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας\” και \”τα ψέματα και τις κατασκευές των παραπλανητικών καναλιών μέσων ενημέρωσης\”.

Οι συριακές αρχές έχουν κατηγορήσει ξένες δυνάμεις ότι εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν \”τρομοκράτες\” στη χώρα και λένε πως 2.000 κυβερνητικοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook