Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε μετά την πρώτη μήνυση κατά του σκηνοθέτη, η οποία κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Ο μηνυτής, 40χρονος Βασίλη Κ., κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο στην ηλικία των 15 ετών. Το αδίκημα είχε παραγραφεί, στη μήνυσή του ωστόσο ανέφερε έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την Εισαγγελία να καταθέσει είπε ότι είχε βιαστεί από τον ίδιο άνδρα, στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 17 ετών. Στις εισαγγελικές αρχές κατέφθασε, όμως, και μία δεύτερη μήνυση από έναν 26χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε το 2010, σε ηλικία 14 ετών. Επόμενο βήμα των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η έκδοση σε βάρος του σκηνοθέτη εντάλματος σύλληψης. Η δίωξη σε βάρος του: βιασμός κατά συρροή. Οδηγείται στην ανακρίτρια και μετά από μία μαραθώνια απολογία, προφυλακίζεται.

Το χρονικό της δίκης

Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη. Η έδρα αποτελείται από τρεις γυναίκες βαθιές τακτικούς δικαστές, τρεις γυναίκες ενόρκους, έναν άνδρα ένορκο και τον εισαγγελέα. Τον Δημήτρη Λιγνάδη ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος ζήτησε εξαρχής αναβολή για ένα μήνα της διαδικασίας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας ενώ, στη συνέχεια, υπήρξε και δεύτερη αναβολή λόγω κρούσματος κορονοϊού σε κάποιο από τα μέλη της έδρας. Έτσι, ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του εθνικού θεάτρου, κατέθεσε στις 3 Μαρτίου.

«Είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος»

O 27χρονος σήμερα άνδρας, ο οποίος είναι πλέον κάτοικος εξωτερικού, ανέφερε ενώπιον των δικαστών πως πήρε την απόφαση να μιλήσει για τον βιασμό του. «Ήμουν στον πύργο ασφάλειας στη δουλειά μου και μου έστειλε ένας φίλος μου μια συνέντευξη ενός ανθρώπου που έλεγε για βιασμό του Βασίλη Κ. το 1995. Μου το έστειλε γιατί γνώριζε ότι ήξερα τον κατηγορούμενο. Μόλις είδα τη συνέντευξη νευρίασα παρά πολύ γιατί είχα περάσει κι εγώ κάτι παρόμοιο. Μου έστειλε τη συνέντευξη κι ένας εξάδελφός μου. Έδειξα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα και κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος είχε μια δράση από παλιά. Και ένιωσα ότι πρέπει να κάνω μια μήνυση γιατί πέρασα κι εγώ τα ίδια. Έψαξα να βρω δικηγόρο για να με βοηθήσει».

Όπως είπε στην κατάθεσή του όλα ξεκίνησαν το  2010, όταν ο ξάδελφός του τού είπε ότι γνώριζε έναν ηθοποιό που βοηθούσε νεαρούς προκειμένου να γίνουν ηθοποιοί. Ο ξάδελφός ήξερε ότι και ο ίδιος ο μάρτυρας ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ετσι, το θύμα, αμέσως τον αναζήτησε στο facebook και του έστειλε μήνυμα, το οποίο ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε. «Μου απάντησε  θετικά και να μου είπε, «είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος». Μου είπε να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

«Μου χάιδευε το κεφάλι. Μου έλεγε τι κούκλος που είσαι. Θα γίνεις γνωστός. Έτσι ξεκίνησαν όλα.  Άρχισε να με χαϊδεύει στα πόδια. Είχα παγώσει. Έλεγα μόνο ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Εκεί ξεκίνησε να πιάνει τα γεννητικά μου όργανα. Άρχισα να τρέμω σιγά, σιγά, αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ. Έβαλε τα χέρια του μέσα από το παντελόνι μου. Μου είπε “ηρέμησε, έτσι κάνουν οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός”. Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Εκείνος είχε ήδη ξεκουμπωθεί και αυνανιζόταν. Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Έφυγε κι εγώ κοιμήθηκα» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι δεν είπε σε κανέναν τίποτα. «Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε, δεν είχα σχέση, μια κοπέλα. Δεν ήξερα» ανέφερε.

Πρόεδρος: Φόβο νιώσατε;

Μάρτυρας: Ναι ένιωσα φόβο, αλλά δεν είπα σε κανένα τίποτα.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο μετά από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Εκείνος ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί. Εγώ στεκόμουν πιο πίσω, δεν είχα την ίδια άνεση. Η συνομιλία ήταν γενική.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα τα πράγματα άλλαξαν από εκεί και πέρα, γιατί ο ίδιος ένιωσε άβολα. Ωστόσο, έλεγε στον κατηγορούμενο ότι τού αρέσει το ελληνικό τραγούδι και ότι ήθελε να τραγουδήσει λαϊκά. «Μετά με προσκάλεσε στην παράσταση Amadeus και του είπα να έρθω με μια φίλη μου. Πήγα στο θέατρο, κάθισα με τη φίλη μου τη Δανάη και είδα την παράσταση. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγαμε στα καμαρίνια. Ήμουν ενθουσιασμένος. Με κέρασε τσιγάρα. Η φίλη μου ζήτησε αυτόγραφο. Εκείνη την ημέρα του είπα ότι μου άρεσε πολύ η παράσταση και μου είπε να έρχομαι όποτε θέλω.

Όπως είπε πήγε μια ακόμη φορά στην  ίδια παράσταση μαζί με δυο φίλους του. Μετά το τέλος της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης τους προσκάλεσε στο σπίτι του. Εκείνοι δέχτηκαν και πήγαν. Τους κέρασε φαγητό ποτά και τσιγάρα κάνναβης. «Δεν είχα ξανακάνει κάνναβη, αρχίσαμε να γελάμε με οτιδήποτε δεν πολυκαταλάβαινα τι γίνονταν. Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα αποφασίσαμε να φύγουμε.

Πρόεδρος: Σας δίνει τσιγάρο κάνναβης, ποτό και δεν σας έκανε καμία εντύπωση αυτό και σας έκανε το ελατήριο;

Μάρτυρας: Μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα

Πρόεδρος: Πως άλλαξε αυτό από εκεί που γελάγατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα μια ασφάλεια όταν ήμουν με κάποιο γνωστό, ότι δεν θα μου κάνει κάτι κακό. Εγώ με τον άνθρωπο όταν τον  γνώρισα και αφού προχώρησε αυτή η σχέση τον είχα δει σαν δάσκαλο δεν ήθελα να του λέω όχι.

Πρόεδρος: Αφού μας λέτε ότι μέχρι τότε δεν σας είχε ανοίξει κάποια πόρτα. Γιατί ήταν ο δάσκαλος σας και ο μέντορά σας;

Μάρτυρας: Καταρχάς ένα 14χρονο όταν βλέπει μια παράσταση ενός γνωστού ηθοποιού, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον  βάλει μέσα στο χώρο… Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για αυτό το λόγο τον εμπιστεύτηκα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γίνονταν, αυτό το ρόλο είχε πάρει. 

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη: «Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος μου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για «την καριέρα σου και πως θα προχωρήσεις». Εγώ πήρα μαζί μου αυτό το Book – το είπα και στους γονείς ότι θα πάω στον  κατηγορούμενο – με κάλεσε να πάω μόνος μου.

Πρόεδρος: Όμως επιμένατε και εσείς, είχατε πει ότι του στέλνατε και εσείς μηνύματα. Σε ποιους σας γνώριζε ο κατηγορούμενος

Μάρτυρας: Μου είπε ότι θα με πάει στο Ρουβά και στον Μαζωνάκη.

Πρόεδρος: Πέρασε ένας χρόνος δεν σας έκανε εντύπωση που δεν σας πήγε;

Μάρτυρας: Όχι πίστευα ότι θα με πήγαινε

Πρόεδρος: Οι φίλοι σας που έρχονταν μαζί είδαν ότι κάνατε χρήση ναρκωτικών, ότι καταναλώνατε αλκοόλ. Κάποιος από όλους αυτούς δεν σας είπε τι γίνεται εδώ; Πότε θα σε γνωρίσει σε κάποιους για τη καριέρα σου;

Μάρτυρας: Όχι, τη συγκεκριμένη ερώτηση δεν μου την έκανε ποτέ κανείς

«Μπήκα στο σαλόνι, στους γονείς είπα ότι θα πήγαινα στον ηθοποιό. Μου πρόσφερε κάτι να φάω και μου είπε ότι «ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε πως θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά». Μου βαλε κάτι να πιω και να καπνίσω. Στριφτά τσιγάρα ήταν πάντως. Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. ‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα, έπεσα, στον καναπέ. Γιατί ένιωθα πολύ κλειστός στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι, έγειρα. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι ούτε πόδι. Ο κατηγορούμενος πήρε τα κεφάλι μου άνοιξε το στόμα μου και έβαλε το πέος του στο στόμα μου. Ήθελα να γυρίσω από την άλλη αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίτα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βρω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Δεν με ρώτησε τίποτα. Μπήκα να κάνω μπάνιο».

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας την κατάθεσή του είπε: «Μετά από ημέρες με πήρε και μου είπε «τι κάνεις πως είσαι;». Σαν να μην είχε γίνει κάτι. Του είπα με πολλά νεύρα «μη με ξαναπάρεις θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο». Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα και εγώ του έστελνα και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Έχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά. Γεννήθηκα σε μια χώρα που έβλεπα, ότι ο Έλληνας έχει περισσότερα κάποια πράγματα από ένα μετανάστη. Όταν ήθελα να ταξιδέψω να πάω στην Αίγυπτο περίμενα σε άλλη ουρά. Δεν θα μπορούσα τον φοβήθηκα. Ήθελα να τον σπρώξω μακριά.

Η εκδρομή στην Επίδαυρο

Ο δεύτερος καταγγέλλων κατέθεσε στις αρχές Απριλίπου. Ο μάρτυρας έχει καταγγείλει τη σεξουαλική του κακοποίηση από τον Λιγνάδη τον Ιούλιο του 2015, και όσο ο ίδιος ήταν ανήλικος, στην Επίδαυρο. Όπως είπε, αυτό που επιζητεί είναι δικαιοσύνη. Γι’ αυτό κατήγγειλε όπως είπε τον σκηνοθέτη, ώστε να μην υπάρξει άλλος που να τον εκμεταλλευτεί. Το δεύτερο φερόμενο θύμα του γνωστού σκηνοθέτη εξιστόρησε πως έγιναν όλα.

Μάρτυρας: Την πρώτη ημέρα βγήκαμε στη βεράντα είδαμε όλη την Επίδαυρο. Καθίσαμε στη βεράντα, βάλαμε μουσική, συζητήσαμε και πήγαμε στο χωριουδάκι να πιούμε ένα καφέ. Ήρθε και μια συνάδελφός του και έκατσε μαζί μας.

Πρόεδρος: Ποια ήταν;

Μάρτυρας: Δε τη ξέρω.

Συνεχίζοντας, ο μάρτυρας ανέφερε: «Μετά φύγαμε και πήγαμε σε ένα κλαμπ, καθίσαμε λίγο εμένα δε μου άρεσε. Ήταν και ο Τεό μαζί.  Πήγαμε στο ξενοδοχείο και εγώ και ο Τεό πήγαμε στη πισίνα που είχε να κολυμπήσουμε. Ο κατηγορούμενος ήταν στη βεράντα. Ανεβήκαμε πάνω ήμασταν κουρασμένοι και πέσαμε για ύπνο. Την άλλη ημέρα το πρωί πήγαμε όλοι μαζί στη παραλία κάναμε ηλιοθεραπεία, γυρίσαμε στο δωμάτιο κάναμε μπάνιο και μετά καθίσαμε στη βεράντα και ήταν να πάμε στο θέατρο.

Πρόεδρος: Πήγατε για τριήμερο εκεί για διακοπές ή για κάποιους επαγγελματικούς λόγους του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ήταν τριήμερο για διακοπές μας είχε πει ότι θα πάμε σε παράσταση.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας ανέφερε ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγαν στη θεατρική παράσταση στην Επίδαυρο αλλά κάθισαν περίπου μισή ώρα στο αρχαίο θέατρο διότι είχαν βαρεθεί. Έτσι, όλοι μαζί και ο κατηγορούμενος έφυγαν και πήγαν στο Ναύπλιο. «Φάγαμε στο Ναύπλιο σε ένα εστιατόριο πίτσες, κάναμε βόλτα και φάγαμε και παγωτό. Μας έδειξε ο κατηγορούμενος την εκκλησία που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, το κάστρο. Ήταν πολύ ωραία. Πέρναγα πολύ καλά. Ήμουν με τον κατηγορούμενο με ένα άνθρωπο που ήμουν πολύ ερωτευμένος» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Ήταν πια μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Καθίσαμε και οι τρεις στη βεράντα. Ο κατηγορούμενος έβαλε τζιν. Ήμουν κουρασμένος και τους είπα: «παιδιά κλείνουν τα μάτια μου, πάω για ύπνο». Πήγα στο δωμάτιο, ξάπλωσα και ήμουν με ένα σορτσάκι και μια μπλουζίτσα. Κοιμήθηκε μέσα σε λεπτά. Κάποια στιγμή άρχισα να νιώθω πόνο στη πλάτη, να με τραβάει προς τα πάνω ο κατηγορούμενος».

Πρόεδρος: Ήσασταν μπρούμυτα στο κρεβάτι;

Μάρτυρας: Ναι και κατάλαβα στη μέση πόνο και τράβηγμα προς τα πάνω με δύναμη. Μου έβγαλε το σορτσάκι, εγώ ήμουν τότε 50 κιλά και ο κατηγορούμενος 30 κιλά παραπάνω από εμένα. Μου έβγαλε το σορτσάκι και άρχισε να με γλείφει. Είχα τρομάξει τόσο πολύ. Συνέχισε να με γλείφει με άφηνε κάτω με σήκωνε με έγλυφε και μετά όταν δεν ήθελε άλλο με άφησε κάτω…

Πρόεδρος: Προέβη σε κάποια άλλη πράξη στο σώμα σας;

Μάρτυρας: Αυνανίζονταν, τελείωσε πάνω μου. Ένιωθα πόνο στη μέση στη μέση από τον τρόπο που με σήκωνε και με τράβαγε. Πόνος και πίσω.

Πρόεδρος: Γιατί πιστεύετε ότι σας είχε πιάσει έτσι;

Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας γύρισε προς τον Δημήτρη Λιγνάδη και του είπε: «Γιατί πες μου εσύ γιατί…». Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, δεν ακούστηκε να του απαντάει. Συνεχίζοντας και απαντώντας στο δικαστήριο ο νεαρός άνδρας είπε: «Για να μην μπορέσω να κουνηθώ, για να με πονέσει».

Πρόεδρος: Του είπατε κάτι; 

Μάρτυρας: Δε μπορούσα να μιλήσω, δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει, ήταν σαν το ζώο πάνω μου.

Πρόεδρος: Όταν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε φωνάζουμε βοήθεια. Υπήρχε ο φίλος σας εκεί και άλλα διαμερίσματα ήταν νύχτα θα μπορούσαν να ακούσουν ίσως τις διαμαρτυρίες σας …

Μάρτυρας: Το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή ήταν αυτό που μου είχε συμβεί στα πέντε μου από το θείο μου. Ακριβώς το ίδιο πράγμα, ήμουν πέντε ετών.

Πρόεδρος: Αυτό το λέτε σήμερα εδώ πρώτη φορά;

Μάρτυρας: Όχι το έχω ξαναπεί. Είχα παγώσει, ήμουν φοβισμένος, ένιωθα ότι δεν θα σταματήσει. Ήταν η πρώτη φορά που ήταν τόσο βίαιος. Μετά από αυτό σηκώθηκε, δεν ξέρω που πήγε. Αυτό διήρκησε έξι με επτά λεπτά. Είχα παγώσει και έκλαιγα και θυμόμουν τα παλιά.

Πρόεδρος: Στον Τεό είπατε κάτι εκείνο το βράδυ;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να του το πω.

Πρόεδρος: Ήσασταν 17 ετών, ήταν φίλος σας, είχατε κάποιο στήριγμα…

Μάρτυρας: Ντρεπόμουν.

Πρόεδρος: Τι σκεφτόσασταν την επόμενη ημέρα;

Μάρτυρας: Ότι θέλω να φύγω να γυρίσω σπίτι μου. Επέστρεψα με τον κατηγορούμενο και το Τεό δεν υπήρχε άλλο μέσο να επιστρέψω. Με τον κατηγορούμενο δεν μιλάγαμε υπήρχε μια βαριά ατμόσφαιρα. Τα συναισθήματά μου για εκείνον τότε ήταν ανάμεικτα. Έλεγα δεν αξίζω τίποτα, όμως σκεφτόμουν ότι μου έλεγε πως με αγαπούσε. Ένιωθα οργή και θλίψη. Ήξερα ότι αυτό που έγινε δεν έπρεπε να γίνει. Ένιωθα στεναχώρια γιατί ένα άτομο που μου έλεγε ότι με αγαπούσε. Μετά όλα αυτά τα συναισθήματα τα πήρα και τα έβαλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Κάποια στιγμή θα το ξεπεράσω».

Πρόεδρος: Αφού γυρίσατε στην Αθήνα μιλάγατε με τον κατηγορούμενο; Τι σας είπε;

Μάρτυρας: Μιλάγαμε μέσω μηνυμάτων περισσότερο. Προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί, του είχα πετάξει μια σπόντα ήταν βαριά.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπισε όταν οι γονείς του και ο αδελφός του διαπίστωσαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Όπως ανέφερε πέρασε μια «καταθλιπτική φάση με τσακωμούς» και ένιωσε ότι δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του. Τότε, όπως είπε, πήρε τη πρωτοβουλία να πάει να μείνει στο σπίτι του Δ. Λιγνάδη.

Πρόεδρος: Γιατί δεν πήγατε στον φίλο σας τον Τεό;

Μάρτυρας: Δεν ήξερα ότι πρέπει να πάω στον Τεό, ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα.

Πρόεδρος: Γιατί απευθυνθήκατε στον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Ήθελα απλά να πάω στο μέρος που θα μπορούσαμε να ζήσουμε αυτό που είχαμε παλιά.

Πρόεδρος: Δεν σας ξύπνησαν μνήμες από το περιστατικό στην Επίδαυρο; Δε φοβηθήκατε μήπως συμβεί κάτι χειρότερο;

Μάρτυρας: Είναι περίεργο αυτό που σας λέω το ξέρω αλλά δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού;

Ακόμη στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ακόμη πως: «Το κάνω για να υπάρξει Δικαιοσύνη. Δεν είναι θέμα εκδίκησης είναι θέμα Δικαιοσύνης. Δεν γίνεται άλλο ένα άτομο να με εκμεταλλευτεί και να μην υπάρχει Δικαιοσύνη».

«Ό,τι αγαπάς, δεν το γ@@@ς»

Προέδρος: Μέχρι την Επίδαυρο είχατε βρεθεί πολλές φορές;

Μάρτυρας: Είχα πάει αρκετές φορές και μόνος μου, αλλά είχα σχολείο δε βρισκόμασταν συχνά. Δεν κοιμόμουν στο Σπίτι του. Σταδιακά άρχισε να παίρνει μπροστά η σχέση μας. Άρχισε να με φιλάει, να με βάζει πάνω του, ήταν πολύ ρομαντικά. Περίπου 1-2 μήνες μετά τη γνωριμία μας.

Προέδρος: Σε χαϊδέματα περιοριστήκατε; Είχατε κάνει στοματικό έρωτα;

Μάρτυρας: Είχαμε κάνει σεξουαλικά και στοματικά. Εγώ σε εκείνον. Τον είχα ρωτήσει μια μέρα γιατί δεν ολοκληρώνουμε τη σχέση μας και μου είχε πει πως «ό, τι αγαπάς, δεν το γαμάς».

Προέδρος: Όταν βγαίνατε έξω δίνατε την εικόνα ότι είστε ζευγάρι;

Μάρτυρας: Δεν το έκρυβα εγώ. Ούτε εκείνος αλλά δε φιλιόμασταν έξω. Χάδια και τέτοια.

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι ζήλευε τον Λιγνάδη, επειδή είχε σχέσεις με αλλά άτομα, και του είχε παραπονεθεί γι’ αυτό. Μάλιστα, εξήγησε ότι ερχόντουσαν και άλλοι ανήλικοι στο σπίτι, έκαναν σεξ και έπιναν τσιγάρα. Υποστήριξε σε, ότι μαζί με κάποια αλλά παιδιά, ήταν «τα παιδιά του Λιγνάδη». «Αυτός μας λέγε συνέχεια τα παιδιά μου, τα παιδιά μου. Και λέγαμε κι εμείς μεταξύ μας ότι ήμασταν τα «παιδιά του Λιγνάδη» είπε ο μάρτυρας.

«Ρωτούσε τις ερωτικές μας προτιμήσεις»

Τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου, ότι τον Ιούλιο του 2015, οπότε φέρεται να έχει βιαστεί ο 24χρονος σήμερα άνδρας δε βρισκόταν στην Επίδαυρο, αλλά στην Ιθάκη, επιχείρησαν να καταρρίψουν μάρτυρες.  Φίλος και συμμαθητής του δευτέρου καταγγέλλοντα για βιασμό κατέθεσε ότι στις 24 Ιουλίου 2015 ταξίδεψε με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον καταγγέλλοντα στην Επίδαυρο, και μάλιστα προσκόμισε στο δικαστήριο και 6 φωτογραφίες υποστηρίζοντας πως προέρχονται από το επίμαχο ταξίδι.

Κούγιας: Τι ημερομηνία είναι οι φωτογραφίες και πώς μπορείτε να το αποδείξετε ότι είναι αυτή την ημέρα;

Μάρτυρας: Λογικά από τις ιδιότητες από τον υπολογιστή.

Κούγιας: Στην επομένη συνεδρίαση μπορείτε να μας φέρετε τα στοιχεία;

Μάρτυρας: Θα προσπαθήσω

Κούγιας: Πότε τις βρήκατε;

Μάρτυρας: Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

Κούγιας: Μέχρι τώρα λέγατε ότι ο Λιγνάδης δε σας άφηνε να βγάζετε φωτογραφίες.

Μάρτυρας: Να ανεβάζουμε.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Λιγνάδη υπέβαλε ερωτήματα στον μάρτυρα σχετικά με τις συνομιλίες του με τον καταγγέλλοντα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021, όταν εκείνος αποφάσισε να καταθέσει στις δικαστικές αρχές ενώ ο μάρτυρας δέχθηκε και σειρά ερωτήσεων σχετικά με όσα συνέβησαν το βράδυ του καταγγελλόμενου βιασμού και από την έδρα και από την πολιτική αγωγή.

Πολιτική Αγωγή: Πηγαίνατε σπίτι του κατηγορούμενου, τι κάνατε εκεί;

Μάρτυρας: Καθόμασταν μιλάγαμε, βάζαμε ποτό, μιλούσαμε για τις προτιμήσεις μας στο ερωτικό κομμάτι…

Πολιτική Αγωγή:  Εσείς ξεκινούσατε αυτές τις συζητήσεις;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος τις ξεκινούσε. Ρωτούσε ποια είναι η αγαπημένη σου στάση, τι σου αρέσει, ποια είναι η προτίμησή σου.

Πολιτική Αγωγή:  Δεν αισθανόσασταν άβολα;

Μάρτυρας: Στην αρχή με έκανε να αισθάνομαι άβολα.

Πολιτική Αγωγή: Του το είπατε;

Μάρτυρας:  Όχι.

Πολιτική Αγωγή: Και εσείς απαντούσατε στις ερωτήσεις αυτές;

Μάρτυρας: Στην αρχή όχι. Ήμουν και εγώ διστακτικός. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας σκηνοθέτης στο θέατρο αλλά και σκηνοθέτης στη ζωή του”..

Πολιτική Αγωγή:  Έχετε δει άλλα ανήλικα άτομα στο σπίτι του, πέρα από τα άτομα που έχετε αναφέρει στην κατάθεσή σας;

Μάρτυρας: Ναι, δε θυμάμαι ονόματα ήταν και κορίτσια συνομήλικοί μου και πιο μικροί.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο καταγγέλλων του εξιστόρησε τι έγινε στην Επίδαυρο και ήταν σοκαρισμένος.

Μάρτυρας: Έτρεμε ολόκληρος. Σοκαρίστηκα. Είδα τα μάτια του, τον πίστεψα. Δε θα ερχόταν κάποιος άκυρος να μου το πει αυτό. Ήρθε ένας άνθρωπος και μου είπε την ιστορία του. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο δε βγαίνεις έξω και να το φωνάζεις.

Ηθοποιός κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ότι το τριήμερο 24 – 26 Ιουλίου 2015 είδε τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Επίδαυρο με δύο νεαρούς άνδρες. Ο ηθοποιός που κατέθεσε αυτοβούλως στην ανακρίτρια ανέφερε:

«Αρχικά είχα δει στα Μέσα ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονταν ήταν για τον Αύγουστο του 2015, εγώ ωστόσο θυμόμουν ότι τον είχα δει τον Ιούλιο του 2015, στην Επίδαυρο. Έτσι, όταν έλεγαν για τον Αύγουστο το άφησα. Μετά ωστόσο όταν είδα στον Τύπο ότι ανασκεύασαν το συζήτησα με μία γνωστή μου, και μου είπε, αν σε ενδιαφέρει να πας, σε μία εκ των συνηγόρων, την κύρια Κουρτέση. Πήρα την κυρία Κουρτέση, της είπα τι είχα δει και μου είπε ότι είναι σημαντικό. Της ανέφερα ότι την περίοδο εκείνη του Ιουλίου του 2015, εκείνο το τριήμερο, είδα Λιγνάδη με δύο νεαρούς» κατέθεσε ο μάρτυρας στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, είδατε κάποια πρόσωπα που συνόδευαν τον κ. Λιγνάδη στην Επίδαυρο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τ’ άλλα άτομα που ήταν μαζί με τον κ. Λιγνάδη.

Πρόεδρος: Είναι δύο άτομα, άγνωστα σε εσάς, που έχουν διορθώσει την ημερομηνία, δε σκεφτήκατε που να εμπλακώ τώρα;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Και εμένα εάν μου πείτε τις ημερομηνίες τώρα, δε θα τις θυμάμαι. Θυμήθηκα διότι ήταν οι ημερομηνίες της συγκεκριμένης παράστασης. Θεώρησα ότι θα έπρεπε να τι κάνω, χωρίς να ξέρω ότι ο κατηγορούμενος έχει κάνει κάτι για αυτά που κατηγορείται.

«Θα σας γνωρίσω τον Ρουβά»

Φίλοι των θυμάτων αναφέρθηκαν στις ανήθικες προτάσεις σε ανήλικους αλλά και για την προσφορά αλκοόλ και χασίς αλλά και των υποσχέσεων, «θα σας γνωρίσω τον Ρουβά». 

Σε τρεις συναντήσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με τον νεαρό Αιγύπτιο που τον καταγγέλλει ότι τον βίασε ενώ ήταν ανήλικος αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, νεαρός φίλος του μηνυτή. Όπως είπε, τότε βρίσκονταν τόσο ο ίδιος όσο και ο καταγγέλλων σε ηλικία 14-15 ετών, με τον κατηγορούμενο να τους προσφέρει αλκοόλ και χασίς

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το θύμα τού αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα βιασμού από τον γνωστό σκηνοθέτη πριν από ένα χρόνο. Όπως είπε, το θύμα ήθελε να γίνει τραγουδιστής και ηθοποιός και πίστεψε ότι ο Δ. Λιγνάδης θα μπορούσε να τον βοηθήσει.
«Ένας άνθρωπος που είναι ηθοποιός μπορεί σε ένα παιδί 14 χρονών να του τάξει τα αυγά και τα πασχάλια και να το κάνει να νιώσει Θεός» εξήγησε ο μάρτυρας επιμένοντας στην «τρέλα» που είχε ο φίλος του να γίνει γνωστός αλλά και στις «διασυνδέσεις» που …διαφήμιζε ότι είχε ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Μας εξήγησε ότι είναι σκηνοθέτης, ότι παίζει στο θέατρο, ότι έχει γνωστούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σημείωσε πως είχε ρωτήσει τον μηνυτή «αν τον βοηθάει ο κατηγορούμενος» και εκείνος του είχε απαντήσει «ότι του είχε πει θα του γνωρίσει τον Ρουβά».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι δυο πρώτες συναντήσεις του κατηγορούμενου με την παρέα των ανηλίκων έγιναν στο Ολυμπιακό Χωριό, σε ένα παγκάκι. «Μας έδωσε σε κάθε έναν 20 ευρώ, μας είπε: «να πιείτε κάτι στην υγεία μου» και έφυγε».

Την Άνοιξη του 2011, η παρέα πήγε μαζί στο θέατρο να δει τον Δ. Λιγνάδη. Η επόμενη συνάντηση έγινε στο σπίτι του κατηγορούμενου στο Μεταξουργείο το οποίο είχε θέα στην Ακρόπολη. Ο νεαρός κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ αφού ήπιαν αλκοόλ και κάπνισαν χασίς, που τους πρόσφερε ο κατηγορούμενος, τους προσκάλεσε σε ερωτικές περιπτύξεις. «Μας λέει τότε ο φίλος ο οποίος ήταν νηφάλιος, «πάμε να φύγουμε». Μας έλεγε ο κατηγορούμενος, αφήστε το κορίτσι να μείνει εδώ…» περιέγραψε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «Από εκείνη στιγμή εγώ είπα ότι δε θέλω να πάω ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. Δεν ήθελα να έχω έκτοτε επαφή με τον κατηγορούμενο. Έλεγα και στον φίλο μου να προσέχει..».

«Πως μπορούσατε να κάνετε παρέα με έναν μεγάλο άνθρωπο σε αυτήν την ηλικία;» ήταν η ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου , Αλέξη Κούγια με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν μπορούσαμε, φάγαμε πολύ μεγάλη τιμωρία όταν έγινε αυτό διότι ήμασταν από συντηρητική οικογένεια».

 «Μου κατέβασε το παντελόνι, πάγωσα»

Τον περασμένο Μάιο κατέθεσε και ο τέταρτος άνδρας που κατήγγειλλε τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό το 2015 σε ηλικία 17 ετών.

«Τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2015 καθόμουν σε ένα παγκάκι στον Άγιο Παύλο με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στη αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος,  καθίσαμε, ήπιαμε και το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε κάποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β/ Λυκείου, ήμουν 17 ετών».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η οικογένειά του αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα ενώ υφίστατο και σωματική κακοποίηση.

«Πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος ανέφερε ότι όταν η μητέρα του έκανε σχέση έφυγε από το σπίτι και τον είχε αφήσει μόνο του.

«Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε “δεν θέλω να στο επιβάλλω δική σου είναι η επιλογή”. Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι και ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου».

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο σκηνοθέτης του είχε δώσει και κλειδιά του σπιτιού του. «Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση.

Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε. Στο σπίτι του Λιγνάδη έμεινε από αρχές Μάρτη έως τέλος Οκτώβρη.

«Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά…».

Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου άρχιζε να αλλάζει αρχές Μαρτίου, όταν κάποια στιγμή τον ρώτησε εάν έχει σχέση και όταν απάντησε αρνητικά «ο κατηγορούμενος ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι, με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε ηρέμησε. Δεν μπορούσα να αντιδράσω… έκανα την πράξη με πολύ πόνο…».

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε προς το Δικαστήριο πως «Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα…Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».

Ο μάρτυρας συνέχισε να μείνει στο σπίτι του κατηγορούμενου καθώς δεν είχε πού αλλού να πάει.

Πρόεδρος: Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου. Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Όταν βγήκα ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με τον φίλο μου με δύο άλλους.

Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε «μου το χάλασες». Δεν θυμάμαι άλλο περιστατικό. Από το καλοκαίρι άρχισαν οι κουβέντες για χαρτιά – δουλειά. Υπήρξαν οι πρώτες εντάσεις.

«Θυμάμαι τον πόνο και τον φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου»

Την 1η Ιουνίου κατέθεσε ο Νίκος Σ, πρώτος που είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη, για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.

Η κατάθεσή του ενώπιον των δικαστικών αρχών τον Φεβρουάριο του 2021, είχε ανοίξει το κουβάρι των αποκαλύψεων και είχε οδηγήσει τον σκηνοθέτη στην παραίτηση από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δεκαπέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…», είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι γνώρισε τον Λιγνάδη μέσω της θείας του και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει όταν έμαθε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός.

«Θα μου έδινε έναν μονόλογο για να διαβάσω. Πήγα στο σπίτι του. Μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε «πάω να ντυθώ» δε φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει», είπε ταραγμένος ο μάρτυρας και πρόσθεσε:«Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. «Σου είναι τόσο δύσκολο;», με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;
Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…
Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;
Μάρτυρας: Είχα κοκκινίσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό… Ήμουν 19 ετών. Μου λέει «κατέβασε το παντελόνι σου», το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω «σταμάτα, σταμάτα». Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα «σταμάτα πονάω», φώναζε δυνατά «χαλάρωσε, ηρέμησε».

Σε αυτό το σημείο, ο μάρτυρας διακόπτει την κατάθεσή του εξαιτίας των λυγμών που τον πνίγουν. Ζητεί συγγνώμη από τους δικαστές και συνεχίζει την κατάθεσή του.

«Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Εκείνος εκνευρίστηκε….», είπε ο Νίκος Σ. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τον ανάγκασε να έρθει σε στενή επαφή με τον νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη. «Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα.»

Πρόεδρος: Εσείς δε μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;
Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε «φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα» και να διαβάζω τον μονόλογο.

Κατά την κατάθεσή του, ο Νίκος Σ. κάποια στιγμή καταφέρθηκε σε βάρος του Αλέξη Κούγια λέγοντας: «Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μας βιάζει κάθε μέρα. Μας βρίζει. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά. Ο κ. Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το μπούλινγκ.»

«Αρνούμαι τις κατηγορίες, μέρα λύτρωσης σήμερα» – Η απολογία Λιγνάδη

Κατά την απολογία του, στις 27 Ιουνίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καν τους καταγγέλλοντες.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός χαρακτήρισε, μάλιστα, ημέρα λύτρωσης την ημέρα απολογίας, λέγοντας σε δικαστές και ενόρκους:

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης γιατί 1,5 χρόνο μετά την προφυλάκισή μου στη φυλακή, όπου η μια μέρα μετράει για ένα μήνα, επιτέλους είμαι στη θέση να απολογηθώ. Θα σας παρακαλούσα να μου θέσετε ερωτήσεις για να απαντάω…».

Όπως είπε, τον πρώτο καταγγέλλοντα τον Αλί, τον είδε σε φωτογραφία όταν ήταν κρατούμενος στη ΓΑΔΑ και ο δικηγόρος του, του πήγε τη μήνυση και είχε και φωτογραφία του.

«Τον θυμήθηκα σε συνδυασμό με τον ξάδελφό του και τότε κατάλαβα περί ποίου πρόκειται. Το όνομα δεν μου θύμισε κάτι. Ο Αλί, ο ξάδελφος του Χασανάκου θυμήθηκα γιατί ο Χασάν ήταν μικρός, σκέφτηκα όταν είδα τη φωτογραφία. Τότε διάβασα τη μήνυση.

Δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία δια ζώσης συνάντηση. Δεν αποκλείω να μιλήσαμε στα social media, να επικοινώνησα μαζί του. Να σας πω ότι πήρα υπολογιστή το 2009 και μιλούσα με 1000 άτομα. Δεν αμφισβητώ αν μίλησα με τον Αλί».

Έπειτα ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Πρόεδρος: Αναζητήσατε αν του μιλήσατε;
  • Κατηγορούμενος: Πώς; Αφού δεν είχα τις συσκευές μου. Ομολογώ δεν θυμάμαι, ίσως και να αναζήτησα. Αλλά όταν είσαι σίγουρος για το τι συνέβη δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Τουλάχιστον όχι εγώ.
  • Πρόεδρος: Άρα δεν σας έκανε αίτημα φιλίας ο πρώτος καταγγέλλων;
  • Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι, αλλά δεν αποκλείω ούτε να μου έκανε αίτημα φιλίας ούτε ότι μου μίλησε ο Χασάν για τον ξάδελφό του. Εγώ ειδικά τον πρώτο καιρό δεχόμουν πολλά αιτήματα κι αποδεχόμουν πολλά, ανεξέλεγκτα γιατί «έπαιζα», δηλαδή αποφορτιζόμουν. Είχα κάποια κριτήρια, έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερα ή αν ήταν 5 χρόνων … αλλά στην αρχή είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, όχι όμως παράτυπη ή παράνομη.

Αναφερόμενος στους άλλους δύο μάρτυρες που επιβεβαιώνουν τον καταγγέλλοντα, ο κατηγορούμενος είπε: «Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω. Όχι δεν τους θυμάμαι, Δεν τους έχω δει ποτέ».

  • Πρόεδρος: Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σπίτι σας…, στην παράσταση στο Αμαντέους.
  • ΚατηγορούμενοςΤο αρνούμαι κατηγορηματικά. Ο άνθρωπος που συνάντησα εδώ, μου φάνηκε ότι είναι αδίστακτος, καιροσκόπος έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε. Δεν αποκλείω να ήρθαν στο Αμαντέους, ήταν τεράστια επιτυχία. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους φανς, αλλά στο σπίτι μου το αποκλείω. Όταν με συνέλαβαν το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν γιατί… εδώ στα 25 τους είδα άλλα άτομα. Δεν μπορώ να ξέρω το κίνητρό τους, μπορώ να σας πω ότι είναι ένα κοκτέιλ, οικονομικά οφέλη, καιροσκοπισμός, να βρεθούν έστω για λίγο στη δημοσιότητα από πικρία για ερωτική απόρριψη…
  • Πρόεδρος: Ναι αλλά εδώ δεν είναι μόνο ένας, που τα λέει αυτά.. Οι υπόλοιποι που τα επιβεβαιώνουν, τί λόγο είχαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν;
  • Κατηγορούμενος: Μπήκαν στο χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυσή του. Να υποστηρίξει όψιμα το φίλο του, δεν μπορώ να καταλάβω κάτι άλλο. Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του.
  • Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τους προωθήσετε;
  • Κατηγορούμενος: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία και στάτους, τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν. Έχει γίνει μόδα να γίνει ο καθένας καλλιτέχνης, ηθοποιός άκοπα.

Εμμένοντας στον ισχυρισμό του ότι δεν γνωρίζει δια ζώσης τον πρώτο καταγγέλλοντα, τον Αλί, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε ότι τον θυμάται ως τον ξάδελφό του Χασάν που ήθελε να γίνει Ρουβάς. «Ή μου το είχε πει ο Χασάν, ή στις μεταξύ μας συνομιλίες που δεν αποκλείω ότι έγιναν, μου είπε ότι ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Δια ζώσης δεν τον έχω γνωρίσει», είπε ο κατηγορούμενος.

«Κοινός παρανομαστής ο δόλος να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές» – «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Στις 29 Ιουνίου, την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων καταγγελλόντων ζήτησε ο εισαγγελέας του Μεικτού ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας. Για την πράξη σε βάρος του 4ου καταγγέλλοντα ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος λόγω αμφιβολιών, καθώς δεν παρέστη στο δικαστήριο για να καταθέσει.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητάς τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό των παθόντων ήταν η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον τους. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε επαγγελματική εξέλιξη λόγω των γνωριμιών του».

Μάλιστα, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ανάφερε ότι δεν υπήρχε καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του, αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κατά τον εισαγγελέα, δεν είναι αρκετός.

«Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ που να οδηγήσει στις κατηγορία» ενώ «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στραφούν κατά της υπουργού πολιτισμού η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία». Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook