φωτο από newsbeast.gr

Να καταβάλλουν 13 τρισεκ. γεν (95 δισεκ. ευρώ) καταδικάστηκαν σήμερα τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Tepco, επειδή δεν εμπόδισαν το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται μια δικαστική διαδικασία που είχαν ξεκινήσει το 2012 μέτοχοι της Tepco, ζητώντας από τα πρώην στελέχη να αποζημιώσουν την εταιρεία επειδή αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για τις ενδεχόμενες ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανό τσουνάμι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην στελέχη της εταιρείας κρίνονται υπεύθυνα για την καταστροφή στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, το οποίο σημειώθηκε έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό και ένα τσουνάμι.

Εναντίον της Tepco, διαχειρίστριας του εργοστασίου, έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές, περιλαμβανομένων από τους κατοίκους της περιοχής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ραδιενέργειας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Το 2019 τρία πρώην στελέχη της εταιρείας, εναντίον των οποίων είχαν προσφύγει ποινικά κάτοικοι της περιοχής, είχαν αθωωθεί σε πρώτο βαθμό, όμως έχει ασκηθεί έφεση. Αυτά τα πρώην στελέχη είναι μεταξύ των τεσσάρων που καταδικάστηκαν σήμερα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook