Προσπάθειες «αναθέρμανσης» των διμερών σχέσεων καταβάλουν Λευκός Οίκος και Πεκίνο, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στη χώρα.

Ο Γκιμπς άρχισε τη Δευτέρα μια σειρά συνομιλιών στην Κίνα, και η επίσκεψή του αναμένεται ότι θα επιτρέψει να αποκατασταθούν οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πρώτων παγκόσμιων δυνάμεων μετά την ψυχρότητα που επικράτησε πέρυσι.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στην Κίνα από το 2007, συναντήθηκε το πρωί με τον ομόλογό του στρατηγό Λιάνγκ Γκουανγκλί.

«Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγμένες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα» δήλωσε ο κινέζος υπουργός Άμυνας, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρόμπερτ Γκέιτς.

\”Οι προσπάθειες μας στην έρευνα και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων δεν έχουν με κανένα τρόπο στόχο μια τρίτη χώρα ή άλλες χώρες του κόσμου και δεν αποτελούν απειλή για καμιά χώρα\”, επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει την γρήγορη πρόοδο του αντιπυραυλικού προγράμματος της Κίνας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Ο αμερικανός υπουργός θα μείνει περισσότερο από τρεις ημέρες στην Κίνα, όπου θα επισκεφτεί ένα κέντρο διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων κοντά στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook