Την Τετάρτη 13/07/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, δια του αντιδημάρχου κου Περισυνάκη, παρουσία αντιπροσωπίας των τεχνικών υπηρεσιών, σε χώρο έναντι του λιμένα όπου έχουν τοποθετηθεί λυόμενες αίθουσες.

Οι συγκεκριμένες αίθουσες, όπου σήμερα στεγάζεται το 7 ο δημοτικό, θα λειτουργούν σαν σχολείο μπαλαντέρ και θα στεγάζουν προσωρινά τα σχολεία στα οποία θα γίνονται εργασίες αποκατάστασης ή συντήρησης. Για την σχολική χρονιά 2022-2023 και μέχρις ότου αποπερατωθούν οι εργασίες συντήρησης και στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματός τους εκεί θα στεγάζονται τα ειδικά σχολεία της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (2 ο ειδικό νηπιαγωγείο και 1 ο ειδικό δημοτικό).

Καλεσμένοι στην συνάντηση ήταν ο διευθυντής του 12 ου δημοτικού κος Γαλανάκης, η διευθύντρια του 2ου ειδικού νηπιαγωγείου κα Σαμαρά, η εκπρόσωπος της διεύθυνσης του 1 ου ειδικού δημοτικού κα Γεωργιλαδάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 54 ου Δημοτικού κος Κοκοσάλης, ενώ την Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. κος Ματθαιάκης.

Ο αντιδήμαρχος κος Περισυνάκης πρότεινε στον ίδιο χώρο όπου το προηγούμενο διάστημα σε τρεις αλλεπάλληλες συναντήσεις οι αντιδήμαρχοι παιδείας κα Αρχοντάκη και τεχνικών έργων κος Αναστασάκης είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι θα στεγαστούν μόνο τα ειδικά σχολεία, να στεγαστεί προσωρινά και το 12 ο δημοτικό σχολείο με την προσθήκη ακόμα 5-6 αιθουσών ίδιου τύπου, με την προϋπόθεση ότι οι διευθύνσεις των σχολείων θα ήταν σύμφωνες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων, μέχρις ότου ολοκληρωθούν εργασίες αποκατάστασης στο σχολείο τους.

Ως ήταν φυσικό η πρόταση αυτή του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής προκάλεσε την αντίδραση τόσο των διευθυντών των σχολείων όσο και των εκπροσώπων των γονέων, οι οποίοι σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισαν ότι οι εν λόγω αίθουσες καλύπτουν μόλις και μετά βίας τις ανάγκες των ειδικών σχολείων και η προσθήκη 5-6 ακόμα για την στέγαση του 12 ου δημοτικού δεν είναι καθόλου ρεαλιστική, την στιγμή μάλιστα που ο διευθυντής του κος Γαλανάκης ζητάει εδώ και χρόνια την επέκταση του δημοτικού με έναν επιπλέον όροφο που θα καλύψει τις ήδη αυξημένες ανάγκες του σχολείου. Η συγκεκριμένη επέκταση χρήζει συγκεκριμένης μελέτης που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί με τους μαθητές να κάνουν μάθημα ταυτόχρονα με τα συνεργεία.

Έτσι λοιπόν η πρόταση του αντιδημάρχου κου Περισυνάκη έπεσε στο κενό και αντ’αυτής αποφασίστηκε να στεγαστούν στον χώρο αυτό τα ειδικά σχολεία για το σχολικό έτος 2022- 2023 και το 12 ο στον ίδιο χώρο για το σχολικό έτος 2023-2024 .

Μετά και τα σημερινά, με λύπη διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την σχολική στέγη στο Ηράκλειο. Το «βλέποντας και κάνοντας» αποτελεί καθώς φαίνεται τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε χρόνια προβλήματα που ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο ο σεισμός, και η δημοτική αρχή που παρά την αυξημένη ευαισθησία με την οποία ισχυρίζεται ότι προσεγγίζει τα ζητήματα παιδείας, αδυνατεί να κατανοήσει ακόμα και βασικές έννοιες λειτουργίας σχολικών μονάδων, πόσο μάλλον ειδικών σχολειών. Και η σημερινή απόπειρα σαρδελοποίησης μαθητών με ειδικές ανάγκες το αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο.

Όποια ανάλογη προσπάθεια από μεριάς του δήμου να βάλει τα σχολεία απέναντι το ένα από το άλλο για το μοίρασμα αιθουσών, μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης στο Ηράκλειο, θα βρίσκει πάντα τους γονείς, τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων απέναντί τους. Η κατασκευή τουλάχιστον ενός ακόμα σχολείου «μπαλαντέρ», έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης- αποκατάστασης και σε άλλα σχολεία, είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων, και γενικά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις από τις απαιτήσεις μας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών για δημόσια δωρεάν και καλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook