Τελευταία ενημέρωση: 23:14

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες από την Πυροσβεστική.

Σε έκταση με χορτολιβαδική βλάστηση μεταξύ των χωριών Κρύα Βρύση και Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα αποφασίστηκε και η εκκένωση του οικισμού του Ορνέ από τους κατοίκους.

Aργά το απόγευμα της Παρασκευής (15/7) εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς την Νέα Κρύα Βρύση.

Δείτε τη σχετική ειδοποίηση

Η κατάσταση στις Μέλαμπες δείχνει ανεξέλεγκτη και πόσο μάλλον εφόσον βραδιάζει και οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες λόγω των έντονων ανέμων. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό, ενώ προληπτικά ζητήθηκε η εκκένωση και των Σαχτουρίων. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η σελίδα “Δια-sos-τε τη Μεσαρά”, την εκκένωση του παραθαλάσσιου οικισμού Άη Γιώργη, δυτικά της Αγίας Γαλήνης αποφάσισε πριν απο λίγο η αστυνομία εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε από το πρωί στο Δήμο Αγίου Βασιλείου…

Εν τω μεταξύ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή ενω κρύφτηκε και ο ήλιος δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τους τουρίστες να απαθανατίζουν τις πρωτόγνωρες για πολλούς από αυτούς εικόνες…

Βίντεο από Νίκο Ριτζάκη

Ελικόπτερο επιχειρεί στο Ροδάκινο

Η αστυνομία μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής συνέστησε στους κατοίκους του νοτίου Ρεθύμνου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο νότια του Ρεθύμνου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

“ΛOΓΩ ΠYPKAΓIAΣ ΠOY BPIΣKETAI ΣE EΞEΛIΞH EXEI ΔIAKOΠEI H KYKΛOΦOPIA TΩN OXHMATΩN ΣTHN EΠAPXIAKH OΔO ΣΠHΛIOY- AΓIAΣ ΓAΛHNHΣ TOY ΔHMOY AΓIOY BAΣIΛEIOY PEΘYMNHΣ AΠO TH ΘEΣH MANΔPEΣ KAI AΠO TH ΔIAΣTAYPΩΣH ΠPOΣ MEΛAMΠEΣ”

Εθελοντές Σαμαρείτες, μαζί με την ομάδα εθελοντών του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο καπνός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.

Επιχειρούν τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής!

Η τελευταία ενημέρωση

Εμφανής η φωτιά και από τα Σφακιά!

Κάμερα ασφαλείας τουριστικού καταλύματος στα Σφακιά αποδεικνύει ότι η πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο είναι σαφέστατα, εμφανής και από τις νότιες περιοχές του νομού Χανίων! Τέτοιο είναι το μέγεθός της!

Η φωτιά εμφανής από τα Σφακιά

Διακοπές ρεύματος

Σε πολλές περιοχές μάλιστα έχει υπάρξει διακοπή ρεύματος. Οι κάτοικοι ζουν μια κατάσταση “τρέλας” και απόγνωσης. Η αστυνομία και η πυροσβεστική καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους στις συγκεκριμένες περιοχές.

Την μάχη με τις φλόγες δίνουν δεκάδες πυροσβέστες καθώς και πυροσβεστικά ελικόπτερα. Οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα γίνονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν σφοδροί άνεμοι στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφριά στον αγκώνα ένας πυροσβέστης και μια ηλικιωμένη με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί είναι καλά στην υγεία του και τα τραύματά του ελαφρά. «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Π.Υ. Κρήτης. 

Ροδάκινο

Βίντεο Ορνέ

Βίντεο Ροδάκινο

Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου: “Ανεξέλεγκτη η κατάσταση”

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη ο οποίος μιλά για πολύ δύσκολη κατάσταση!

“Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Η φωτιά επεκτείνεται και στο Κάτω Ροδάκινο και στον Άνω Ορνέ! Αυτή τη στιγμή επιχειρεί μόνο ένα ελικόπτερο και άλλα δύο είναι για ανεφοδιασμό. Περιμένουμε ελικόπτερα της πυροσβεστικής από Καλαμάτα και Αθήνα αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν!!”

Το μεσημέρι της Παρασκευής (15/7) προέκυψε νέο “μέτωπο” φωτιάς και στον τουριστικό οικισμό Ροδάκινο του δήμου Αγίου Βασιλείου επίσης. Συνεπώς, δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν και εκεί και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κόρακα. Η φωτιά εκεί τέθηκε υπό έλεγχο.

Πηγή φώτο: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά
Πηγή φώτο: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Σημειώνεται ότι και για το Σάββατο (16/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook