Αν κανείς ρίξει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τα αρχεία και τους λογαριασμούς μας σήμερα και στον τρόπο με τον οποίο το κάναμε πριν από 5 ή 10 χρόνια, θα προσέξει πως πάντα χρησιμοποιούσαμε κωδικούς. Κωδικούς για την τράπεζα, κωδικούς για τα Windows, κωδικούς για το Facebook, παντού κωδικούς. Αυτό αναμένεται να αλλάξει μέχρι το 2017, όταν και, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζει η IBM, οι κωδικοί θα αντικατασταθούν πλήρως από βιομετρικά στοιχεία.

Ανάμεσα στα αυτά, θα συναντάμε αναγνώριση προσώπου, σκανάρισμα της ίριδας του ματιού, αναγνώριση φωνής ή ακόμα και αναγνώριση μέσω DNA. Κάποια από αυτά τα συστήματα είναι ήδη διαθέσιμα για όλο τον κόσμο, με τελευταίο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό η τελευταία έκδοση του Android, το Ice Cream Sandwich, η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει το smartphone ή το tablet χρησιμοποιώντας αναγνώριση προσώπου.

Στις φετινές προβλέψεις της IBM για τα επόμενα 5 χρόνια, συναντάμε επίσης τη δημιουργία gadgets που διαβάζουν το μυαλό, τα σπίτια που θα μπορούν να είναι αυτόνομα σε θέματα ενέργειας, το ότι οι φορητές συσκευές θα εξαλείψουν το τεχνολογικό κενό μεταξύ των αναπτυγμένων και μη χωρών και το ότι τα spam e-mails όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα εξαφανιστούν.

(away)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook