Ο στρατός έχει αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές και βρίσκεται στα περίχωρα των πόλεων της Συρίας, αλλά οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και οι ελεύθεροι σκοπευτές παραμένουν και εξακολουθούν να συνιστούν απειλή, δήλωσε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Σύμφωνα με τις «πρόσφατες πληροφορίες», που είχε τηλεφωνικώς από τους παρατηρητές του οργανισμού που βρίσκονται στη Συρία, ο αλ Αράμπι δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από πολλές πόλεις», «ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πυροβολισμοί και ελεύθεροι σκοπευτές» στις πόλεις.

«Θα πρέπει να σταματήσουν τελείως οι πυροβολισμοί», υπογράμμισε, στα πρώτα σχόλια που κάνει μετά την έναρξη της αποστολής των παρατηρητών στο συριακό έδαφος.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος πυροβολεί ποιον», διευκρίνισε ωστόσο, προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συριακή κυβέρνηση καθώς ο στόχος (της αποστολής των παρατηρητών) είναι η παύση των πυροβολισμών και η προστασία των Σύρων αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που έφτασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν να βοηθήσουν στην παροχή τροφίμων στους ανθρώπους στην πόλη Χομς, όπως και στην περισυλλογή των σορών στην πόλη αυτή.

Εξάλλου «3.484 κρατούμενοι» αφέθηκαν ελεύθεροι από τότε που έφτασαν οι παρατηρητές στη χώρα, υπογράμμισε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ζήτησε από τη συριακή αντιπολίτευση τον κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για την τύχη τους και σχολίασε ότι έχει ήδη λάβει πολλές λίστες.

Ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Άχμεντ αλ Ντάμπι, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών, θα αποστείλει την πρώτη του έκθεση στον Αραβικό Σύνδεσμο «εντός δύο ημερών», προσέθεσε ο Αράμπι, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί προσεχώς σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για να κάνει μια αποτίμηση της αποστολής των παρατηρητών.

Κάποιοι «υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν τη διεξαγωγή συνόδου σε υπουργικό επίπεδο για να μελετηθεί η έκθεση αυτή», είπε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δημοσιεύσει τα πορίσματα της εργασίας των παρατηρητών κατά την πρώτη τους εβδομάδα στο συριακό έδαφος, προσέθεσε, και θα αποφασίσει αν χρειάζεται να αποσταλούν περισσότεροι.

Παράλληλα το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στη Συρία αιχμαλώτισαν σήμερα δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μετά την κατάληψη δύο στρατιωτικών σημείων ελέγχου στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

Η οργάνωση αυτή προσέθεσε ότι λιποτάκτες του συριακού στρατού συγκρούστηκαν επίσης με τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα τρίτο σημείο ελέγχου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, διευκρίνισε ότι η σημερινή επιχείρηση έγινε στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια της επαρχίας Ιντλίμπ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook