Χωρίς δυνατότητες τεχνικών παρακολουθήσεων στο εσωτερικό μένει ο τουρκικός στρατός. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μεταβίβασε στην υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ τον έλεγχο του κέντρου ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ενόπλων δυνάμεων.

Η συγκεκριμένη βάση είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους στρατηγούς για την παρακολούθηση πολιτικών τους αντιπάλων -και όχι των γειτονικών χωρών, όπως προβλεπόταν να είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, η πραγματική αποστολή της.

Οι εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων, γνωστής στην Τουρκία ως GES, είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1950 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την παρακολούθηση των γειτονικών προς τη Τουρκία χωρών, κυρίως του ανατολικού μπλοκ, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στη συνέχεια ωστόσο μεταβιβάστηκε από τους Αμερικανούς στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν τις δυνατότητές του GES κατά του «εσωτερικού εχθρού».

Ιδιαίτερος θόρυβος γύρω από το κέντρο παρακολουθήσεων δημιουργήθηκε κατά το πραξικόπημα του 1980 αλλά και το 2007 όταν έγινε γνωστό ότι το γενικό επιτελείο παρακολουθούσε από τις εν λόγω εγκταστάσεις περισσότερους από 2.000 Τούρκους πολίτες.

To GES έχει τις πλέον προηγμένες δυνατότητες τεχνικής παρακολούθησης στην Τουρκία, σε σύγκριση με άλλες ανάλογες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή της ΜΙΤ.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook