Αντικρούει τις κατηγορίες μετά τη δίωξή του για τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για λαθρεμπόριο καυσίμων ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων, Γιάννης Καπελέρης, υποστηρίζοντας ότι δεν διαγράφηκαν πρόστιμα σε λαθρέμπορους, αλλά αποφασίστηκε το πάγωμα των προστίμων, προκειμένου να μην ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας σε 3.700 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, που καθυστέρησαν να ενημερώσουν το σύστημα Ηφαιστος. Τόσο ο κ. Καπελέρης, όσο και οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γ.Καπελέρης δήλωσε: «Η απόφαση των εισαγγελικών λειτουργών είναι σεβαστή. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος \”Ηφαιστος\” συνιστά λαθρεμπορική πράξη ή ότι διεγράφησαν πρόστιμα σε λαθρεμπόρους».

Ο κ. Καπελέρης επανέλαβε ότι πρόκειται για εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος Ηφαιστος και όχι λαθρεμπορικές πράξεις. «Αν βαφτίζουμε λαθρεμπορικές πράξεις τις καθυστερήσεις στην ενημέρωση του συστήματος, τότε καλώς ασκήθηκε η δίωξη» τόνισε στο ΒΗΜΑ 99,5.

Σημείωσε, δε, ότι και ο παραιτηθείς γγ Πληροφορικών Συστημάτων Διομ.Σπινέλης είχε επισημάνει πως «οι παραβάσεις επειδή διαπιστώνονται από το σύστημα Ηφαιστος πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλές φορολογικές παραβάσεις», βάζοντας σε άλλη κατηγορία τις υποθέσεις λαθρεμπορίας, όπως είπε.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π.Οικονόμου. Ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και ότι οι σχετικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους έγιναν στο γραφείο του κ. Οικονόμου.

Τι λένε οι βενζινοπώλες

Παράλληλα, μιλώντας στα Νέα εκπρόσωποι βενζινοπωλών επισημαίνουν ότι κατόπιν δικής τους παρέμβασης προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου κινήθηκαν οι διαδικασίες για το πάγωμα των προστίμων.

Όπως λένε, η έναρξη επιβολής προστίμων στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν πολλοί από αυτούς έπαψαν να στέλνουν παραστατικά στο σύστημα «Ηφαιστος», θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον περιττό μετά και την άρση του μέτρου επιστροφής της διαφοράς του ΕΦΚ στους δικαιούχους.

Το μέτρο καταργήθηκε στο τέλος του 2010 με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών, αναλόγως του τζίρου κάθε διακινητή και των ημερών που είχε καθυστερήσει να υποβάλει τα παραστατικά του, να αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα. Ενδεικτικό είναι ότι σε έναν πρατηριούχο της Κρήτης επιβλήθηκε πρόστιμο 477.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, οι ηγεσίες των πρατηριούχων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος -κατά τα λεγόμενά τους- κατανόησε το αίτημά τους και τους παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος εξέδωσε τη γνωστή εγκύκλιο για αναστολή όσων προστίμων είχαν επιβληθεί ώς εκείνη την ώρα, εν αναμονή της τελικής ρύθμισης του ζητήματος με τροπολογία.

Στον «πάγο» η ρύθμιση

Ωστόσο, έκτοτε η ρύθμιση του ζητήματος με τροπολογία δεν έχει γίνει, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή επί του παρόντος παγώνει.

Όπως λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Εθνική Επιτροπή κατά της Φοροδιαφυγής.

Και στο βάθος, το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων…

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με την εφημερίδα- κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίωξη να είναι το αποτέλεσμα της σκληρής κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δυο οικονομικούς εισαγγελείς και τον Αρειό Πάγο μετά την αρχειοθέτηση των αρχικών καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι εις εκ των δυο, ο Σπ.Μουζακιτης, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση ότι αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook