Πιέσεις για νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τους λογιστές – φοροτεχνικούς, όπως αναφέρει το ot.gr οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «σκηνικό πολέμου» την εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα λογιστικά γραφεία.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής, 17 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους κρατούν αποστάσεις από τη ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και δεν έχουν πατήσει το κουμπί υποβολής της δήλωσης τους.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που αλίευσε το Flashnews.gr, μέχρι σήμερα Δευτέρα έχουν κατατεθεί 4,926.000 που αποτελούν το 75% των φορολογικών δηλώσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ζητούν νέα παράταση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr, για να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 1,8 εκατ. δηλώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων ημερησίως.

Αυτοί, όμως που δηλώνουν ότι δεν αντέχουν είναι οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο εργασιών καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ, αιτήσεις για fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Αυτά, όπως σημειώνουν, αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων Covid τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία πολλά από τα οποία αναγκαστικά παραμένουν κλειστά για αρκετές ημέρες.

Στα όρια τους και οι λογιστές στα Χανιά!

Ο Οικονομολόγος και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης Γιώργος Μπαρκούρας με τοποθέτησή του στο Flashnews.gr εκφράζει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί:

“Ο λογιστές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Το βασικό μας αίτημα είναι να πάνε οι δηλώσεις στις 30 Σεπτμεβρίου. Αδυνατούμε παντελώς να έχουμε ολοκληρώσει τις φορολογικές δηλώσεις στις 29 Ιουλίου που είναι η νέα προθεσμία που έχει δοθεί, μετά την πρώτη παράταση (υπενθυμίζεται η πρώτη προθεσμία ήταν στις 5 Ιουλίου). Από την πρώτη στιγμή το είχαμε πει ότι δεν προλαβαίνουμε!”.

Ο κ. Μπαρκούρας επισημαίνει δε ότι: “Θα πέσουν πρόστιμα σε πολίτες και σε επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει παράταση”.

Πόσες φορολογικές δηλώσεις έχουν κατατεθεί στα Χανιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουλίου έχουν κατατεθεί περίπου 176.000 φορολογικές δηλώσεις στα Χανιά σε σύνολο 245.000 περίπου. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλυφθεί περίπου το 72%.

Σε σύνολο 5.300 δηλώσεων νομικών προσώπων έχουν υποβληθεί μέχρι και χτες γύρω στις 2.000 δηλώσεις δηλαδή ένα ποσοστό κάτω του 40%.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως αποκλείουν – μέχρι στιγμής- κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης παράτασης (για τις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά δεν κλείνουν τελείως το παράθυρο μιας ακόμη χρονικής ανάσας για παράδειγμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου που θα διευκόλυνε τους φορολογούμενους και τους λογιστές.

V.F.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook