Με έγγραφό που απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, απαντά σε ερώτηση Βουλευτού για το θέμα των πηγών των Αρμένων (κοινόχρηστο χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές).
Το έγγραφό του συγκεκριμένα αναφέρει:

«Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας κατόπιν κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα των πηγών Αρμένων στην θέση «Πλάτανος» έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

Οι πηγές αυτές καθώς και ο δρόμος μετάβασης σε αυτές(που ξεκινά από την παλαιά εθνική οδό και καταλήγει σε αυτές και αποτελεί τη μοναδική οδό πρόσβασης σε αυτές) αποτελούν κοινόχρηστο πράγμα του άρθρου 967 του Αστικού Κώδικα,το οποίο σημαίνει ότι έχει πρόσβαση σε αυτές οποιοσδήποτε το επιθυμεί,είτε δημόσιος ή δημοτικός φορέας,είτε κάτοικος ή επισκέπτης.
Από τις πηγές αυτές υδροδοτούνταν ανέκαθεν οι οικισμοί όλου του «Καποδιστριακού» δήμου Βάμου και το μεγαλύτερο μέρος του τέως δήμου Αρμένων,δηλαδή συνολικά ο μισός πληθυσμός του Δήμου μας. Ο ευρύτερος χώρος των πηγών έχει μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορική σημασία και αξία για όλη την Κρήτη αφού εκεί έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της επανάστασης του 1821, ο Διοικητής της Κρήτης Μιχαήλ Αφεντούλιεφ μετέφερε την έδρα της Προσωρινής Διοίκησης Κρήτης από το Λουτρό Σφακίων, όπου τον Μάιο του 1822 συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του διορισμένου από την Κεντρική (εθνική) Διοίκηση «διοργανιστή» Πέτρου Σκυλίτζη – Ομηρίδη η ομώνυμη Συνέλευση (των Αρμένων). Η Συνέλευση έλαβε χώρα στην τοποθεσία Πλάτανος, δίπλα στις πηγές, όπου συγκεντρώθηκαν 41 πληρεξούσιοι από όλες τις επαρχίες της Κρήτης και συζήτησαν επί δέκα μέρες. Οι εργασίες της ξεκίνησαν επίσημα στις 11 Μαΐου και διήρκεσαν μέχρι τις 21 Μαΐου 1822, οπότε και υπογράφτηκε το τελικό κείμενο με τίτλο «Προσωρινόν Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης». Το κείμενο αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο Σύνταγμα της Κρήτης.

2.Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δήμου μας εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά άδεια χρήσεως νερού με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 389/25.4.2018 απόφαση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης,η οποία μας νομιμοποιεί και τυπικά να προβαίνουμε στην άντληση νερού και να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία και καθαριότητα των πηγών(μέχρι το 2018 η άντληση γινόταν κατ’ εθιμικό τρόπο).
Με την παραπάνω απόφαση χορηγήθηκε στον Δήμο άδεια χρήσεως νερού για τις υδρευτικές ανάγκες 12.950 ατόμων με όριο απολήψιμης ποσότητος νερού από 875.000 κ.μ. έως 960.000 κ.μ. ετησίως,με εκμεταλλεύσιμη παροχή 200 κ.μ./ώρα.Η 24ωρη χρήση απόληψης νερού από τις πηγές «Πλάτανος» πραγματοποιείται μέσω αγωγών προς τα παρακείμενα αντλιοστάσια της Δ.Ε.Βάμου και της Δ.Ε.Αρμένων.

3.Την 31.3.2022 οι ιδιοκτήτες παρακείμενου των πηγών ακινήτου μεταβίβασαν με πώληση το ακίνητό τους και στην μεταβίβαση αυτή συμπεριέλαβαν και τον κοινόχρηστο δρόμο που οδηγεί στις πηγές και παράλληλα ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες στο πωληθέν ακίνητο ακριβώς δίπλα στις πηγές με άδεια μικρής κλίμακας.
Κατόπιν τούτων ο Δήμος Αποκορώνου,για προστασία των πηγών, προέβη σε καταγγελία των εργασιών στην Υπηρεσία Δόμησης της Πολεοδομίας Χανίων,στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης και στην Αρχαιολογία Χανίων ενώ παράλληλα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε να μείνει ανοικτός ο κοινόχρηστος δρόμος για τις υπηρεσίες του Δήμου,για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πηγών.Η εκδίκαση της αιτήσεως θα γίνει στο Ειρηνοδικείο Βάμου την 26.9.2022.

4.Ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των πηγών και του μοναδικού δρόμου που οδηγεί σε αυτές επιβεβαιώθηκε και στην γενική συνέλευση των κατοίκων και φορέων των Αρμένων(τοπικό συμβούλιο,πολιτιστικοί σύλλογοι,κλπ.) και της ευρύτερης περιοχής που έγινε στο χωριό προ δεκαπέντε ημερών,κατά την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων,δικαστικών και μη,για να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση προς τις πηγές.

5.Με πρωτοβουλία εξάλλου του Δήμου Αποκορώνου επισκέφθηκε την 22/6/2022 τις πηγές Αρμένων κλιμάκιο αποτελούμενο από την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,την Δ/νση Τεχνικών ΄Εργων της Π.Ε. Χανίων και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αποκορώνου για επιτόπια εξέταση της διαμορφωθείσας κατάστασης και καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

6.Η Υπηρεσία Δόμησης της Πολεοδομίας Χανίων με την από 29-04-2022 έκθεση αυτοψίας της και κατόπιν των καταγγελιών μας,διέκοψε κάθε οικοδομική εργασία στο παρακείμενο των πηγών ακίνητο και επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των κατασκευών.
Ο Δήμος Αποκορώνου, κατανοώντας την αναγκαιότητα προστασίας των πηγών και του δρόμου πρόσβασης σε αυτές ως κοινοχρήστων πραγμάτων αλλά και γενικά του περιβάλλοντος χώρου αυτών ( για τον οποίο ισχύει το ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Αρμένων) εξετάζει τις δυνατότητες περαιτέρω περιβαλλοντικής προστασίας του από κάθε επιβλαβή για αυτό δραστηριότητα, ευρισκόμενος σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και έχει ζητήσει να κηρυχθεί ο χώρος ως νεότερο ιστορικό μνημείο από Το Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής του αξίας που αναφέραμε παραπάνω.
Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση προς όλους (Δήμο, θεσμικούς φορείς, κατοίκους και επισκέπτες) σε ένα χώρο καθαρό και περιβαλλοντικά προστατευμένο.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου,

Χαράλαμπος Κουκιανάκης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook